Politică

Nicu și Marcel pregătesc sărăcirea românilor prin creșteri de taxe

Deocamdată liderii PSD și PNL s-au înțeles doar pe câteva aspecte. Din zona liberală a fost acceptată varianta de noi reduceri ale cheltuielilor din instituții (carburant, mobilier, papetărie etc). Așadar, a rămas ca de la fiecare instituție în parte personalul de specialitate să poată spună ce economii ar putea fi făcute. În luna mai, existase o altă promisiune de reducere a cheltuielilor cu 10% din ministere. În plus, de data aceasta ar urma să fie economii și la instituțiile subordonate Parlamentului.

De partea cealaltă, Marcel Ciolacu și PSD au venit cu ideea desființării a 200.000 de posturi de la stat care sunt neocupate, adică pentru care nu e cheltuit niciun ban în prezent. Dar sunt bugetate: pentru toate aceste funcții, la începutul anului, fiecare șef de instituție solicită bani, în cazul în care au loc angajări, susțin surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Iar în prezent, și angajările la stat sunt suspendate, fiind date derogări doar în cazuri excepționale. Prin urmare, măsura eliminării celor 200.000 de posturi neocupate e doar o garanție că nu mai sunt păstrate posibile refugii pentru clientela politică.

Un al treilea aspect agreat este cel privind rămânerea pe două cote de taxă pe valoare adăugată (TVA) – 9% și 19%. Așadar, acolo unde exista un TVA de 5%, noua cotă va fi 9%, iar la aproape toate de 9%, noua cotă va fi 19%. Una din industriile afectate ar fi cea a construcțiilor. Mai precis, în prezent, imobilele sub 120 de metri pătrați și sub 600.000 de lei au TVA de 5%. Așadar, s-ar trece la un TVA aproape dublu.

Puncte divergente

PNL se opune impozitării cu 1% a clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro. Surse la vârful PNL susțin că în prezent e imposibil de aplicat din punct de vedere tehnic, așa că rămâne doar la nivelul de doleanță, prin arătarea că sunt taxați cei bogați. Voucherele de vacanță pentru bugetari nu vor fi eliminate, dar e posibil să fie aplicat un CASS la acestea, adică o impozitare cu 10%. Peste un miliard de lei ar aduce la buget o asemenea măsură, conform calculelor din Coaliție.

Una din marile discuții din Coaliție este cea legată de dividende. După ce în urmă cu o săptămână părea că partidele sunt decise să crească impozitul de la 8% la 10%, interacțiunea cu mediul de afaceri i-a făcut să se răzgândească. La începutul anului, mediul de afaceri s-a mai confruntat cu creșterea acestui impozit de la 5% la 8%.

Toate măsurile sunt luate pentru ca deficitul la final de an să fie cât mai mic. Ținta asumată prin bugetul de stat, de 4,4%, e aproape imposibil de atins, liberalii fiind de părere că ar putea ține deficitul la un 4,9% din PIB, prin măsuri dure, în timp ce PSD vede mai degrabă posibil proporția de 5,3%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button