Politică

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la prezidențiale are o pensie specială de 3700 de euro lunar

Nicolae Ciucă, un ostaș agramat pus în slujba mafiei liberale, cunoscut pentru discursurile sale patetice și iubirea de sinecuri vrea mai nou să devină președintele României. Generalul nostru de carton este și pensionar special, dar și bugetar.

Nicolae Ciucă va rămâne în istorie ca premierul care a ratat reforma pensiilor speciale. Cum putea el să își taie totuși propria pensie specială. Anul trecut a încasat o pensie specială de 221.616 lei, în creștere de la cei 215.000 lei încasați în anul precedent. Astfel, Ciucă a încasat anul trecut câte 18.468 lei lunar de la Ministerul Apărării, adică peste 3.700 de euro, doar din pensia specială. La acest venit s-a adăugat salariul de premier de 185.676 lei, adică 15.473 lei (circa 3.150 euro). Acum primește o leafă generoasă cu toate beneficiile în valoare de circa 10 mii de euro lunar din postura de Președinte al Senatului.

Și soția lui Nicolae Ciucă încasează pensie specială de militar de la Ministerul Apărării, care s-a ridicat anul trecut la 61.680 lei.

În privința proprietăților și bunurilor deținute, situația a rămas neschimbată. Astfel, Nicolae Ciucă și soția sa dețin o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni. Tot acolo, familia Ciucă are și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați. Soții Ciucă mai dețin un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj.

Fostul premier are și două autoturisme Toyota – Corolla, fabricată în 2006, și RAV4, fabricată în 2020.

Amintim că cel mai mare eșec marcat de guvernul Ciucă este tăierea pensiilor speciale, o așteptare a întregii societăți, în contextul în care România și-a asumat această reformă inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Cu toate acestea, Guvernul face în cele din urmă doar o reformă parțială a pensiilor speciale, prin care elimină doar câteva categorii de beneficiari și supraimpozitează pensiile speciale (cu 30%) doar dacă partea necontributivă depășește salariul mediu brut pe economie.

Premierul Nicolae Ciucă a avut un interes personal să nu elimine pensiile speciale ale militarilor, în contextul în care el însuși beneficiază de pensie de serviciu militară.

Per total, reforma pensiilor speciale nu este un eșec in corpore deși trebuia finalizată până la finalul anului 2022, conform jalonului din PNRR, deoarece Guvernul a încercat inițial să mimeze reforma, însă s-a lovit de obiecțiile Comisiei Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button