Politică

New York Times: Rusia ar putea ataca în România și Polonia centrele de aprovizionare pentru Ucraina

Casă Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul și agențiile de informații americane par mai îngrijorate ca niciodată că președintele rus Vladimir Puțîn ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioadă, relatează New York Times, citat de news.ro.

Oficialii americani nu știu ce formă ar putea lua escaladarea, dar multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc sunt sumbre: un bombardament mai nediscriminatoriu al orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a unor lideri ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afară Ucrainei, situate în țări NATO precum Polonia și România, care canalizează cantități extraordinare de arme, muniție și echipament militar în țară.

Această relatare a efortului administrației de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversații cu mai mult de o duzină de înalți oficiali americani, în timp ce aceștia se străduiesc să calibreze următorii pași, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei fără a declanșa un conflict mai larg.

Acestea se întâmplă pe măsură ce ucrainenii fac progrese, iar rușii, deocamdată, sunt încă în dezordine.

Oficialii americani cred că, până acum, au reușit să-și mărească asistență militară, de informații și economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă cu vreo mișcare majoră.

Ei spun că, aproape sigur, ar fi reacționat cu putere dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care îl primește acum, cum ar fi informații care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruși și să țintească depozite de arme, tancuri și sisteme rusești de apărare aeriană, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie.

În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă și refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adânc în Rusia, a limitat conflictul.

Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară.

”Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situația va continuă să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a spus Puțin vineri, după ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button