Internațional

New York Times: Dmitri Peskov afirmă că Rusia nu urmărește să acapareze alte teritorii ucrainene în afara celor deja anexate

New York Times a publicat un lung reportaj din Rusia, realizat de corespondentul său Roger Cohen, care conține mai multe citate ale secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. „L-am întrebat pe domnul Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dacă Rusia dorește să dobândească mai multe teritorii ucrainene, pe lângă cele patru provincii anexate. „Nu”, a răspuns el. „Vrem doar să controlăm tot teritoriul care este scris în Constituția noastră ca fiind al nostru”, scrie autorul, citat de BBC.

Articolul nu precizează când anume a avut loc conversația.

Peskov a comentat deja această publicație, a confirmat faptul că a existat o conversație cu un jurnalist, dar a spus că un alt citat din acest articol care i-a fost atribuit a fost interpretat greșit: el insistă că nu a spus că viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia de la începutul anului 2024 nu sunt „cu adevărat o democrație, ci o birocrație costisitoare” și că Putin va fi reales cu 90% din voturi.

„Răspunsul a fost următorul: că nivelul de consolidare a societății în jurul președintelui este absolut fără precedent, iar acum putem spune că, dacă va fi nominalizat, va fi reales cu un avantaj uriaș, iar alegerile în sine, teoretic, sunt doar cheltuieli suplimentare”, este citat Peskov de agenția rusă de stat TASS .

Cu toate acestea, Peskov nu a contestat citatele sale despre teritoriile ucrainene. TASS notează că Peskov numește tot ceea ce a spus în conversația cu Cohen drept opinia sa personală.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar în toamna anului 2022, regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia. Ea revendică întregul teritoriu al acestor regiuni în limitele lor administrative, deși nu controlează complet niciuna dintre ele. Comunitatea mondială nu a recunoscut anexarea acestor teritorii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button