Politică

Nelu Tătaru, racolat de Securitate în timpul liceului. Maior și Coldea l-au acoperit în timpul verificărilor SRI

Fostul ministru al Sănătății, liberalul Nelu Tătaru, a fost racolat de Securitate încă de pe băncile școlii. De numele deputatului PNL se leagă mai multe controverse din timpul pandemiei.

În urma unei decizii a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității din 2021, Nelu Tătaru a fost recrutat în anul 1988 de Securitate. Decizia a rămas neobservată din 2021 și până în prezent.

Acesta primise o „Adeverință de albire”, în anul 2015.

Atunci, pe baza verificărilor întreprinse de SRI în 2014, nu existau date sau documente privind colaborarea politicianului cu Securitatea.

Noua adeverință stipulează că SRI semnalase CNSAS la acea dată că Nelu Tătaru nu figura în dosarul de rețea.

În același dosar, în 2021, avea să apară drept informator al Securității cu Angajament semnat.

La acea vreme, șefii SRI erau George Maior și Florian Coldea.

Nelu Tătaru a fost recrutat în perioada în care era elev la Liceul Sanitar din Suceava. Acesta fusese recrutat pentru a asigura „încadrarea informativă a colegilor de studii” și a semnat un Angajament la data de 28.11.1988. A primit numele conspirativ „POPA”.

Astfel, CNSAS nu a găsit documentele informative ulterioare, pentru care a fost încadrat Tătaru de Securitate. Așadar, Adeverința cu Nr. 1184 din 14/04/2021 menționează faptul că, în înțelesul legii, lui Nelu Tătaru nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității.

În acest moment, acesta este deputat, lider al PNL Vaslui și candidat al PNL la șefia CJ Vaslui. Tătaru a fost ministru al Sănătății în perioada „pandemiei” Covid-19.

Răspunsul secretariatului general al PNL Vaslui:

„Domnul președinte Nelu Tătaru nu a fost lucrător sau colaborator al Miliției sau fostei Securități și beneficiază de toate drepturile constituționale”, a comunicat Secretariatul General al PNL Vaslui.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button