Știrile 60m.RO

Nebuloasa platformelor Corona-forms și Alerte.ms.ro. Stadiul corelării rămâne incert

Stadiul corelării platformelor Corona-forms și Alerte.ms.ro rămâne incert. Diferenţe de până la 500 de cazuri între raportările făcute de un spital pe diferite platforme au fost raportate chiar de Ministerul Sănătății. De la ultimul raport au trecut 3 luni, iar deputatul AUR, Lilian Scripnic, se adresează ministrului Sănătății, Attila Cseke, pentru a comunica dacă s-a reușit corelarea platformelor Corona-forms și Alerte.ms.r și dacă încă există situații în care raportările la zi includ decese întregistrate în urmă cu săptămâni sau luni de zile.

Datele furnizate românilor privind evoluția în timp real a cazurilor de îmbolnăviri și decese cauzate de Coronavirus trebuie să fie reale. În situația în care acestea sunt compromise, încrederea românilor în autoritățile statului are de suferit și măsurile de gestionare a pandemiei scad ca eficiență„, a declarat deputatul Scripnic.

Există diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital, raportate între cele două platforme, iar cauzele sunt: organizarea raportării, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente.

Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms. În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în Alerte MS 18.498 de decese.

Back to top button