NATO la răscruce: Viitorul alianței în absența SUA

Într-un articol publicat de Bloomberg, amiralul în retragere James Stavridis analizează viitorul NATO în contextul unei posibile retrageri a SUA din alianță. Europa se pregătește pentru această eventualitate, iar liderii europeni își exprimă tot mai des îndoielile cu privire la angajamentul american.
Semnale de alarmă pentru NATO
Discursul critic al vicepreședintelui JD Vance la Conferința de Securitate de la München și recenta confruntare dintre Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski subliniază tensiunile transatlantice. De asemenea, votul SUA împotriva unei rezoluții ONU de condamnare a invaziei ruse în Ucraina, alături de Rusia și Coreea de Nord, a stârnit îngrijorare.
Liderii europeni, precum Emmanuel Macron și Keir Starmer, discută alternative pentru o apărare independentă, iar viitorul cancelar german, Frederick Merz, subliniază necesitatea ca Europa să își asume propria securitate. În acest context, Zelenski a făcut apel la crearea unei „armate europene unite”.
Europa fără NATO
Dacă SUA s-ar retrage din NATO, Stavridis estimează că europenii ar urma trei direcții principale.
1. Creșterea cheltuielilor pentru apărare – Marea Britanie și Franța ar consolida arsenalul nuclear, iar cheltuielile pentru apărare ar putea crește la peste 3,5% din PIB, nivel comparabil cu cel al SUA. De asemenea, serviciile de informații și apărarea cibernetică ar deveni prioritare, iar recrutarea ar putea fi extinsă.
2. Schimbarea orientării geopolitice – Fără SUA, Europa ar putea căuta o mai mare cooperare economică și chiar militară cu China, s-ar distanța de politica americană față de Iran și ar putea adera mai activ la inițiativele Beijingului.
3. Sprijin sporit pentru Ucraina – Europa ar menține un sprijin puternic pentru Ucraina, recunoscând pericolul unei Rusii agresive.
O nouă alianță europeană
Fără SUA, NATO s-ar putea transforma într-o Organizație Europeană a Tratatului (ETO), posibil incluzând Canada. O altă variantă ar fi un acord de securitate sub egida Uniunii Europene, care deja are structuri militare bine dezvoltate.
În final, Stavridis avertizează că prăbușirea alianței transatlantice ar afecta ambele părți ale Atlanticului. NATO a fost creată pentru a „ține americanii înăuntru, rușii afară și germanii sub control”, dar o retragere a SUA ar putea destabiliza profund echilibrul geopolitic global.