Internațional

NATO dezamăgește: Primul plan de apărare după Războiul Rece respins de aliați

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au revizuit planurile – primele de la sfârşitul Războiului Rece, care au fost impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina – în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles. Aliaţii se apropie de un acord asupra acestor planuri, a menţionat Stoltenberg.

Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru.

Există încă o oportunitate de a găsi o soluţie înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greşit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obişnuit de consultări şi evaluare între aliaţi continuă”.

Aşa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianţa va răspunde unui atac rusesc.

Întocmirea acestor documente semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială. Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, alianţa avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui potenţial conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova.

NATO va oferi, de asemenea, îndrumări statelor cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

„Deşi planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate ale summitului de la Vilnius din iulie”, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button