NASA încurajează companiile private să meargă pe Lună şi se oferă să cumpere rocile pe care le vor aduna
Agenţia spaţială americană va cumpăra roci selenare, praf de pe Lună şi alte obiecte de pe suprafaţa satelitului de la companii care pot efectua o călătorie dus-întors Pământ – Lună, scrie The Independent.
Şeful NASA, Jim Bridenstine, a scris pe blogul Agenţiei că acest plan nu ar încălca tratatul din 1967 care spune că niciun corp celest şi nicio parte a spaţiului cosmic nu poate intra în proprietatea privată a vreunui stat.
Iniţiativa are în vedere trimiterea de roboţi pe suprafaţa Lunii pentru a extrage resurse. NASA doreşte ca odată cu ea să implementeze ceea ce numeşte „norme de comportament” în spaţiu, pentru a permite companii miniere private să acţioneze pe Lună pentru a ajuta pe viitor astronauţii.
Pentru a nu încălca legea din 1967, NASA anunţă ca va deveni proprietara resurselor, în numele Agenţiei, nu a Statelor Unite.
Programul Artemis al NASA, elaborat sub preşedinţia lui Donald Trump, prevede o revenire a astronauţilor americani pe Lună până în 2024. NASA vede asta ca pe ca un precursor al primei misiuni cu echipaj uman pe Marte.
„Ideea principală este că vrem să cumpărăm sol lunar pentru simplul fapt de a demonstra că acest lucru poate fi făcut”, a spus directorul NASA.
Agenţia doreşte pe viitor să cumpere şi alte feluri de resurse, precum gheaţa sau alte materiale care ar pute fi descoperite.
Planul pe termen lung este ca firmele private să poată extrage şi rafina resurse pe Lună, care ar pute fi apoi folosite pentru a alimenta rachete sau pentru a construi zone de lansare de rachete în spaţiu.
„Este un pas mic pentru resursele spaţiale, dar un salt uriaş pentru politicile care vor fi implementate şi pentru existenţa unui precedent”, a spus Mike Gold, directorul de relaţii internaţionale al NASA, potrivit Reuters.
- Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului. Pe de altă parte, alți zece ostatici israelieni au fost eliberați în urmă cu puțin timp la schimb …
- Lilian Scripnic, deputat AUR: „Domnule Președinte, Klaus Iohannis, vă mai plimbați mult pe banii românilor?”La revenirea președintelui în țară, deputatul AUR Lilian Scripnic are un mesaj de atenționare asupra alegătorilor care au votat pentru Klaus Iohannis. Acesta atrage atenția asupra problemelor care apar atunci când se pierde contactul cu realitatea, mai exact, în timp ce taxele românilor cresc, și zborurile președintelui sunt din ce în ce mai scumpe. „Domnule …
- Sibiul, invadat de ploșnițeConsilierul municipal PNL Corina Dăncilă a propus marţi ca primăria și Inspectoratul pentru Situații de Urgență să găsească soluții ca să stârpească ploşniţele din oraş, transmite Agerpres. Primarul Astrid Fodor a promis că va analiza situaţia. O discuție similară a avut loc în ceea ce privește vulpile, tot mai prezente în oraș. „Anul acesta a …
- Catălin Cherecheş, depistat de poliţişti în Augsburg: Polițiștii germani l-au capturat pe primarul fugarPrimarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, Germania. Surse din anchetă afirmă că primarul a fost ajutat de o mătuşă şi intenţiona să fugă din Germania, moment în care l-au …
- Gregorian Bivolaru, arestat în Franța pentru legături cu o sectă de yoga. Dosarul vizează viol și trafic de ființe umane41 de persoane au fost arestate marți în toată Franța, fiind suspectate de abuzuri sub acoperirea lecțiilor de yoga, transmite presa franceză. Printre ei se numără și Gregorian Bivolaru, potrivit France 3. O anchetă judiciară a fost deschisă de Parchetul din Paris în iulie 2023 pentru abuz, răpire, viol și trafic de ființe umane. În toată …