Economie

Motorina a depășit pragul de 7 lei pe litru, sâmbătă

Petrom, liderul pieței carburanților din România a scumpit sâmbătă, 5 august, motorina standard cu 5 bani pe litru, astfel că un litru de motorină a trecut de 7 lei la stațiile din Capitală. Prețul benzinei standard a rămas neschimbat.

Precedentele modificări de prețuri au avut loc miercuri, 3 august, când, potrivit Monitorul Prețurilor, motorina standard s-a scumpit tot cu 5 bani pe litru, iar prețul benzinei standard a rămas neschimbat, dar și marți, 1 august, când benzina s-a scumpit cu 8 bani față de luni, 31 iulie, iar motorina, cu 3 bani.

Stația Petrom Vitan, lângă București Mall, monitorizată de Economedia, afișează în data de 05 august 2023 un preț al benzinei standard de 6,93 lei pe litru și de 7,02 lei/litru pentru motorina standard.

La stațiile Petrom din Capitală, potrivit peco-online și Monitorul Prețurilor, un litru de motorină standard costă acum între 7,00 lei și 7,03 lei, iar benzina standard are prețuri cuprinse între 6,88 lei și 6,94 lei.

Seria scumpirilor la Petrom, după aproape o luni de prețuri stabile a început marțea trecută, când prețurile au urcat cu câte 5 bani pe litru. Apoi, miercuri la prânz, prețurile au mai urcat cu 3 bani pe litru. Vineri dimineață, benzina și motorina standard de la Petrom s-a scumpit din nou, cu încă 5 bani pe litru. Luni, benzina s-a scumpit cu 5 bani, iar motorina cu 10 bani. Marți, benzina s-a scumpit cu 8 bani față de luni, 31 iulie, iar motorina, cu 3 bani. Miercuri, motorina s-a scumpit cu 5 bani, iar benzina a rămas stabilă.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 12,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,6%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioada România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Malta.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 9 la benzină fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Irlanda, Lituania, Malta, Slovenia, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 10-lea în topul celor mai mici prețuri, după Bulgaria, Cehia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button