Moțiunea de cenzură depusă de AUR va fi votată luni de Parlament

Moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR va fi prezentată joi, în plen, de la ora 10:00, urmând să fie dezbătută şi votată luni, 14 iulie, de la ora 15:00, au decis Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
În acest sens, conducerea Parlamentului a prelungit sesiunea extraordinară, până pe 14 iulie.
AUR depune în Parlament moţiune de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, transmite Agerpres.
Anunţul a fost făcut miercuri de către deputatul AUR Ramona Bruynseels, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.
Liderul grupului deputaţilor AUR, Mihai Enache, a menţionat că moţiunea a fost semnată de parlamentari AUR, S.O.S. România, POT şi neafiliaţi.
Potrivit lui Enache, s-au strâns mai multe semnături decât cele cerute pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, însă Opoziţia nu are voturile necesare pentru ca aceasta să fie adoptată.
Articolul 113 din Constituție:
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Articolul 114 din Constituție:
(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.