Moscova are o singură condiție prealabilă pentru pace: Ucraina să recunoască realitatea din teren
După cum a relatat ziarul Washington Post, citând propriile surse informate, administrația lui Joseph Biden avertizează Kievul că în conflictul cu Rusia apare o etapă de cotitură. Și anume în viitorul apropiat SUA și țările europene nu vor mai putea, probabil, să livreze armamente în aceeași cantitate. Adică, după părerea administrației americane, în lunile care urmează Ucraina, folosind ajutorul acordat de peste hotare, trebuie să recucerească cât mai mult teritoriu pentru a ajunge la negocieri cu Rusia.
Putem sau nu să avem încredere în sursele publicației Washington Post, dar, în mare, ele repetă logica făcută cunoscută deja de multă vreme. Și SUA, și liderii europeni, și secretarul general al NATO vorbesc despre „victoria militară a Ucrainei”. În același timp în declarațiile lor este prezentă obligatoriu tema convorbirilor de pace cu care conflictul trebuie inevitabil să se încheie. Ei afirmă că ajută Kievul cu armamente pentru ca poziția acestuia la negocieri să fie cât mai puternică posibil, relatează Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.
Partea rusă nu declară în principiu nimic nou. Ea spune că Moscova este pregătită pentru negocieri, dar numai dacă Kievul acceptă ca pe o realitate „situația de pe teren”. Prin aceasta evident se presupune recunoașterea faptului că regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson (nemaivorbind deja de Crimeea) fac acum parte din Rusia. După cum reiese din declarațiile autorităților ucrainene, Kievul nu este de acord cu faptul că situația pe teren este chiar așa – sau cu faptul că ea așa trebuie să fie. De aceea ei cer țărilor occidentale tancuri, avioane de vânătoare și artilerie. Moscova consideră că acest lucru denotă refuzul de a merge la negocieri. Cercul se închide, acțiunile de luptă continuă, nu se știe când se vor termina.
Din declarațiile liderilor occidentali – sau din materiale care citează surse anonime – se poate crea impresia că acest conflict are un anumit scenariu clar și că punctul în negocieri a fost deja pus, părțile se îndreaptă spre el, se pregătesc, adună argumente pe care le vor prezenta la masa negocierilor. Se pare că realitatea arată puțin diferit.
De exemplu, același ziar Washington Post informează că administrația SUA consideră că a restitui Crimeea Ucrainei reprezintă un obiectiv de neatins în viitorul apropiat și încearcă să transmită Kievului acest punct de vedere. În același timp, în mass media apar declarații ale oficialilor de rang înalt din țările occidentale care admit utilizarea armelor furnizate împotriva țintelor din peninsulă. În acest lucru poate fi văzută o contradicție. Ucraina însă provine de la faptul că orice succes trebuie dezvoltat. Kievul urmează logica contraofensivei și nu a înghețării conflictului, a stabilirii status quo-ului pentru negocieri.
Autoritățile rusești repetă faptul că obiectivele operațiunii speciale vor fi atinse. Principalul obiectiv declarat este protejarea Donbasului. Nu este foarte clar care anume pași vor fi necesari pentru acest lucru. Acest lucru s-ar putea realiza pe calea negocierilor, dar doar în cazul în care Ucraina va renunța la pretențiile teritoriale, va confirma acest lucru pe hârtie, iar țările terțe vor garanta respectarea acestor condiții. Alte variante le amintesc autorităților ruse formatul de la Minsk, iar ele nu mai au încredere în el.
Conflictul se încheie cu negocieri în momentul în care părțile, dar și toți jucătorii interesați, înțeleg că s-a ajuns la un impas, că prin mijloace militare este imposibil să se obțină un avantaj hotărâtor sau chiar schimbări semnificative. Judecând după declarațiile lor, Moscova și Kievul sunt convinse că pot câștiga, adică să silească adversarul să capituleze de facto, să-i dicteze propriile condiții. În același timp, în zona conflictului nu există schimbări radicale, de facto acesta a devenit un conflict prelungit. Forța oricărei acțiuni este egală cu forța de contracarare. Dacă se recunoaște acest lucru, punctul negocierilor poate părea că este aproape. Dacă însă se îmbunățește la nesfârșit poziția înainte de negocieri, acestea se vor îndepărta în permanență.