Politică

Modelul suedez poate scoate România din criză: Politicieni fără privilegii, fără imunitate, fără mașini de serviciu cu șofer, iar alegatorii se prezintă la vot în proporție de peste 80%

Modelul suedez este o variantă foarte bună de urmat pentru România. după cum scrie și în titlu, politicienii suedezi nu au privilegii și nici imunitate, deci nu sunt cu nimic mai presus decât ceilalți cetățeni ai țării. Pe lângă asta, când aceștia cheltuie bani din bugetul statului, se folosește transparența. Acest model a fost recunoscut ca fiind util, și apreciat pe plan mondial, fiind considerat unul dintre cele mai sigure din lume. Ei folosesc acest model pentru bunăstarea țării.

Suedezii au prezentat lumii o societate, care este capabilă să atingă o economie ridicată și într-o continuă dezvoltare, prin transparență. Această țară nu oferă politicienilor săi privilegii, imunitate sau indemnizații, pensii speciale sau alte lucruri, totul bazându-se pe transparență autorităților în ceea ce privește cheltuirea banilor din bugetul public.

Acest principiul esre inclus în Constituția suedeză de aproape douăsute de ani, iar acest lucru face ca excesele de putere să fie cazuri de corupție foarte rar întâlnite în această țară. Un parlamentar suedez câștigă în jur de două salarii nete ale unui profesor. Orice informație despre un anumit parlamentar sau despre cheltuielile statului, pot fi cerute de câtre orice cetățean suedez atât personal, cât și online. Cetățenii sunt foarte atenți la modul în care statul cheltuiește banii și cum își folosește puterea.

Pe lângă asta, parlamentarilor suedezi li se pun la dispoziție garsoniere, în care pot locui gratis, de circa 40 de metri pătrați. Nici primarii sau guvernatorii, nu au dreptul la reședințe oficiale gratuite pe perioada mandatelor. Ei nu au secretari, consilieri, mașină de serviciu sau șoferi. Aceștia nu duc o viață de lux și nici nu sunt remunerați cu salarii foarte mari, nu au nici indemnizații speciale, deoarece statul nu consideră că este necesar acest lucru. Ei sunt oameni normali, la fel ca fiecare cetățean suedez. Toate cheltuielile parlamentarilor suedezi, fie călătorii, cazări sau costuri suplimentare, trebuie să fie aprobate din timp, nefiind alocate indemnizații speciale pentru aceste lucruri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button