Economie

Mister total legat de facturile pe care românii le vor achita la iarnă: România are printre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa

În acest moment, România are unul dintre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa. Motivul este întârzierea pe care Guvernul o are în oferirea măsurilor care vor plafona prețurile.

Mister total legat de facturile pe care românii le vor achita la iarnă. Nimeni nu ştie care vor fi noile tarife compensate.

În timp ce decizia Guvernului întârzie, pe piaţa liberă preţurile cresc continuu. Un Megawatt oră de energie electrică se vinde şi cu 616 euro. Aşa a ajuns România să aibă preţuri mai mari la energie electrică decât germanii, italienii, letonii sau danezii.

„Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Blaxy Voile, în piață și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport, să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

În acest moment, dacă avem un consum lunar de până în 100 de kilowați/oră pentru energia electrică, guvernul ne sprijină cu 68 de bani, cu tot cu TVA.

În cazul în care consumăm între 100 și 300 de kilowați/oră tariful este de 80 de bani pe kilowatt/oră, iar dacă depășim 300 kilowați/oră atunci mergem direct la prețul de pe piață.

În ceea ce privește gazele naturale, consumatorii casnici au în acest moment un preț plafonat la 31 de bani pe kilowatt-oră în timp ce IMM-urile, adică întreprinderile mici și mijlocii, la 37 de bani pe kilowatt-oră.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button