InternaționalȘtirile 60m.RO

„Mişcarea Imperială Rusă” (ultranaționaliști ortodocși) a fost declarată organizaţie TERORISTĂ în Statele Unite

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

Statele Unite ale Americii au desemnat o grupare ultranaţionalistă ortodoxă din Rusia, numită Mişcarea Imperială Rusă, drept organizaţie teroristă. Este prima dată în istorie când SUA au desemnat suprematişti albi drept terorişti, potrivit lui Nathan Sales, coordonatorul luptei antiteroriste din cadrul Departamentului de Stat american.

Membrii grupării se prezintă naţionalişti ortodocşi ruşi care susţin restabilirea monarhiei şi privilegiază interesele etnicilor ruşi, ucraineni şi belaruşi. Washingtonul acuză gruparea că „oferă pregătire paramilitară neo-naziştilor şi suprematiştilor albi” în două centre din Sankt Petersburg şi că a instruit astfel suedezi care au comis apoi atacuri în ţara lor la sfârşitul anului 2016-începutul lui 2017.

Guvernul american consideră, de asemenea, că membrii acestei grupări ruse „joacă un rol important în încercarea de a-i ralia pe europeni şi americani într-un front comun împotriva celor pe care ei îi percep ca inamici”.

Din 2015, lumea a cunoscut o creştere a terorismului legată de supremaţia albă și Statele Unite nu sunt imune la această ameninţare, spun oficialii americani, referindu-se la atacurile recente „care vizează oameni din cauza rasei sau religiei lor în locuri precum Pittsburgh, Poway sau El Paso”.

În mod obişnuit în astfel de desemnări, Departamentul Trezoreriei al SUA îngheaţă orice active pe care gruparea sau persoanele vizate le-ar putea avea în Statele Unite şi împiedică orice cetăţean american să facă tranzacţii financiare cu aceştia. Dacă gruparea are o expunere financiară minimă în Statele Unite, etichetarea prezintă riscul de a fi simbolică, scrie Reuters.

Departamentul de Stat a inclus pe lista neagră pentru terorism şi trei nume specifice – Stanislav Anatolievici Vorobiev, Denis Valliullovici Gariev şi Denis Valliullovich Gariev – consideraţi lideri ai grupării.

Această măsură intervine după ce Departamentul de Stat, în ultimul său raport anual privind terorismul, a indicat că actele de terorism cu motivaţii etnice şi rasiale au crescut alarmant în 2018, atât la nivel mondial, cât şi în Statele Unite.

New York Times scrie că este prima dată când în lista grupărilor teroriste este inclusă o grupare rasista (supremația albă). În Rusia organizația nu este considerată teroristă sau extremistă.

https://timpul.md

Back to top button