Politică

Mirel Palada: Conform unui sondaj Sociopol, tinerii care utilizează TikTok spun că opţiunile lor politice se îndreaptă către AUR; vedeţi de ce se doreşte interzicerea sa?

„Recent, institutul de sondare a opiniei publice Sociopol a realizat un sondaj național la nivelul populației adulte din România în care a măsurat, printre altele, comportamentul politic, cât și intensitatea de consum social media în rândul populației. Cea mai populară platformă de social media din România rămâne în continuare Facebook”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada.

„Două treimi (62%) din românii adulți au cont de Facebook. Aproape jumătate (45%) din români folosesc Facebookul zilnic.

Instagram, YouTube și TikTok sunt cele trei platforme social media folosite la egalitate de către români.

Aproape o treime din români (28% … 29%) dețin cont de Instagram / YouTube / TikTok. Aproape o cincime din români (18% … 19%) folosesc zilnic aceste platforme social media.

Spre deosebire de alte societăți occidentale, Twitter-ul este practic inexistent în România. Doar 5% din români au cont de Twitter. Doar 2% din români îl folosesc zilnic.

Dăm la o parte Twitter, că nu contează. Și analizăm cu cine votează utilizatorii intenși ai celorlalte patru platforme social media populare în România: Facebook, TikTok, Instagram, YouTube.

Când ne uităm la comportamentul politic al userilor intenși al acestor platforme de social media (comportament de utilizare zilnic), înțelegem de ce puterea actuală vrea să interzică rețeaua TikTok.

În continuare, analiza e făcută din punct de vedere al propensiunii de vot, măsurată drept diferența față de media generală de vot în rîndul întregii populații.

Ce descoperim?

Utilizatorii de platforme social media în general nu prezintă apetență pentru PSD. Față de media generală în populație, apetența acestora este mai scăzută, mai ales în rândul utilizatorilor de Instagram și de YouTube

Cu PNL votează ceva mai mult decît media generală doar utilizatorii de YouTube.

Cu AUR votează mai mult decît media – surprize! surprize! – utilizatorii de TikTok

Cu USR și cu alte partide mici votează mai mult decît media cei care stau pe Instagram și pe YouTube.

Pe scurt, agregarea și profilarea politică a utilizatorilor intenși de platforme social media poate fi exprimată astfel:

• Facebook: nu PSD

• TikTok: AUR / nu USR

• Instagram: USR și alte partide mici / nu PSD și nu AUR

• YouTube: PNL, USR și alte partide mici / nu PSD și nu AUR

Deci e clar. Cei care stau cu ochii în Instagram și în YouTube sînt votanți ai taberei progresiste, anti-conservatoare. Nu votează nici PSD, nici AUR. În schimb, cei care stau cu ochii în TikTok votează în schimb AUR și nu votează USR. Două tabere clar conturate.

Acum înțelegeți de ce doar TikTok-ul trebuie interzis, nu și Facebook-ul sau, Doamne ferește, Instagram sau YouTube?

Trăiască Republica Securistică România și conducătorii ei înțelepți. Slava!”, scrie Palada.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button