Lituania se pregătește să-l declare „persona non grata” pe președintele Belarusului Aleksandr Lukashenko

Peste 100 de oficiali din Belarus, inclusiv președintele Aleksandr Lukashenko, au fost incluși miercuri de către Lituania pe o listă națională de sancțiuni, relatează agențiile internaționale de presă care punctează că această decizie precedă o potențială hotărâre la nivelul Uniunii Europene pentru impunerea mai multor măsuri restrictive la adresa unor oficiali din Belarus în contextul reprimărilor violente ale manifestanților pașnici care demonstrează împotriva regimului de la Minsk.
Lista va fi revizuită de Ministerul de Interne care deține autoritatea finală pentru a decide cu privire la aplicarea sancțiunilor. Dacă aceasta va fi aprobată, cei sancționați vor fi declarați “persona non grata” și li se va interzice intrarea în Lituania.
„Ministerul de Externe a trimis o listă actualizată Ministerului de Interne” care îl cuprinde și pe Lukashenko, a declarat Rasa Jakilaitienė, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe Linas Linkevičius, informează The New York Times, citând Baltic News Service.
Lista include persoane responsabile de “utilizarea violenței și, posibil, chiar cde rime împotriva cetățenilor lor”, a declarat ministrul de externe Linas Linkevicius, potrivit Baltic News Service
El a spus că pe listă se află membrii forțelor speciale de poliție din Belarus, serviciile secrete din Belarus, Parchetul General și Comisia electorală a țării.
„Cel puțin acești oameni nu vor putea veni aici la cumpărături după ce au bătut oameni acasă”, a spus Linkevicius.
Măsura de a-l include pe Aleksandr Lukashenko, liderul autoritar al Belarusului din 1994, pe lista unor sancțiuni reprezintă un gest fără precedent, însă se înscrie în rândul acțiunilor pe care Lituania, stat baltic ce a aderat la UE și NATO în 2004, le-a desfășurat în privința manifestațiilor din Belarus.
Lituania este statul care i-a oferit azil politic liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate cu 80% din voturi de Lukashenko în fața lui Tihanovskaia, însă despre care opoziția, societatea civilă și Occidentul spun că au fost fraudate.
De asemenea, Lituania a atenționat că un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ”o invazie și ar distruge ultimele urme de independență”.
În spirit de solidaritate, aproximativ 50.000 de lituanieni au format un lanț uman, lung de 34 de kilometri, din capitala Vilnius până la granița cu Belarus, într-o manifestare a sprijinului pentru protestatarii din Belarus și pentru liderul opoziției din această țară Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în această țară baltică.
De altfel, Svetlana Tihanovskaia, principalul adversar al lui Aleksandr Lukaşenko în scrutinul prezidenţial controversat desfăşurat recent în Belarus, a declarat marţi în fața Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European că în Belarus are loc o „revoluţie paşnică”.
Sursa: Calea Europeana
- Marius Lulea: Ca în 1940, fiecare ocupant a luat câte ceva: unul pădurile, petrolul, altul cerealele, unii apa, alții energiaÎn 1940, România era sfâșiată sub ochii unei conduceri slabe, care nu s-a opus și nu a avertizat poporul. Fiecare putere străină și-a luat partea: rușii au luat Basarabia, ungurii Ardealul, bulgarii Cadrilaterul. Astăzi, scenariul se repetă, dar în tăcere, fără granițe redesenate , doar cu semnături, datorii și contracte păguboase. Suntem, de fapt, mai …
- Românii cer întâi să se taie pensiile speciale și din numărul de parlamentari, apoi să se ceară de la popor sacrificii!Guvernanții vorbesc despre austeritate, cer românilor „solidaritate” și sacrificii, dar refuză cu încăpățânare să taie din privilegiile clasei politice. În loc să înceapă cu pensiile speciale, cu cele cinci funcții de vicepremier, cu armata de parlamentari inutili, puterea lovește direct în elevi, profesori, medici, militari și salariații din mediul privat. Românii s-au săturat să audă …
- România are de două ori mai mulți parlamentari decât Olanda. Și infinit mai puțină rușine.România a reușit performanța să aibă peste 460 de parlamentari, în timp ce Olanda se descurcă excelent cu doar 225. Două țări europene, două lumi paralele: una umflată de politruci, alta condusă de oameni responsabili. Diferența? La noi, fiecare partid trebuie să-și plaseze pilele. Funcțiile sunt trofee, nu instrumente de guvernare. În timp ce olandezii …
- Grupul AUR din PE a strâns semnături pentru moțiune împotriva Ursulei. Ce înseamnă acest lucruPentru prima dată după multe legislaturi de obediență generală, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene prinde contur la Bruxelles. Grupul AUR, prin europarlamentarii săi, a strâns peste 10% din semnăturile necesare pentru declanșarea procedurii împotriva Ursulei von der Leyen. Nu e doar un gest simbolic, ci o lovitură politică la temelie , un act …
- Dacă puneau taxă pe hoție, se echilibra bugetul imediatGuvernul tot caută soluții miraculoase să astupe găurile bugetare. Taie de la profesori, de la elevi, de la pensionari, inventează taxe noi, dublează TVA-ul, dar uite o idee simplă pe care au ratat-o: să introducă o taxă pe hoție. Nu mare, ceva simbolic , un procent din șpaga încasată sau din contractul umflat cu statul. …