Știrile 60m.RO

Mircea Dăneasa (AUR): Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani, o bătaie de joc făcută de un guvern de 2 lei. Reduceți taxele la carburanți!

Senatorul AUR Mircea Dăneasa atrage atenția premierului Nicolae Ciucă asupra prețului speculativ la combustibil și cere Guvernului să intervină. Nu este normal ca un grup restrâns de companii să înregistreze profituri uriașe, în timp ce firmele românești și cetățenii de rând să sărăcească și mai tare. „Nu acceptăm comparații de genul: după aplicarea compensării de 50 de bani, vom avea al doilea cel mai mic preț la carburanți din Uniunea Europeană, pentru că românii nu au salariile altor țări UE”, punctează Dăneasa.

Senatorul Mircea Dăneasa, alături de deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat prim-ministrului Ciucă o sesizare prin care solicită reducerea tuturor taxelor care se aplică la prețul carburanților, precum și controale antispeculă la marile marile companii. Aceștia arată că, deși prețul barilului a scăzut la 112 euro, prețul carburanților a sărit bine de 9 lei. Spre comparație, în trecut, când prețul barilului era undeva la 123 de euro, prețul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei.

„Ca atare nu este vorba despre creșterea vreunui cost al producătorului ci pur și simplu este speculă combinată cu suprataxare la procent de către stat și nu în sumă fixă cum ar fi normal în această perioadă”, subliniază Dăneasa.

În România, prețul combustibilului se formează din cca. 60% taxe și impozite

Mircea Dăneasa critică vehement Guvernul Ciucă: „Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani este o bătaie de joc făcută de un guvern de 2 lei, iar românii nu vor accepta asta”. Senatorul avertizează că românii nu mai pot îndura mult timp această sfidare și bătaie de joc și vor ieși în stradă. „Veniturile la bugetul de stat, iar românii sărăcesc în fiecare zi prin scăderea puterii de cumpărare”.

Statele europene, până astăzi în număr de 15, au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp. Acestea sunt: Belgia (pentru 3 luni), Croaţia (3 luni), Cipru (2,5 luni), Franţa (4 luni), Germania (3 luni), Grecia (3 luni), Ungaria (3 luni), Irlanda (5,5 luni), Italia (o lună), Malta (decizie pentru 12 luni luată în noiembrie 2021), Ţările de Jos (9 luni), Polonia (6 luni), Portugalia (3,5 luni), Slovenia (o lună) şi Suedia (4 luni).

    

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button