Internațional

Ministrul polonez al Agriculturii ridică miza în criza cerealelor ucrainene

Polonia ar vrea ca problema importurilor excedentare de produse agricole din Ucraina să fie rezolvată printr-un acord cu Comisia Europeană, în caz contrar, Varșovia nu va renunța la măsurile de protecție deja introduse în favoarea fermierilor polonezi, a declarat ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, pentru radioul polonez.

„Polonia, într-o situație cu importuri excesive de cereale din Ucraina, mizează pe un acord cu CE. Dacă nu este, atunci țara nu va abandona blocada impusă asupra produselor din Ucraina”, a spus el. În plus, ministrul se așteaptă, de asemenea, ca CE să fie de acord cu asistența financiară pentru producătorii agricoli cât mai curând posibil.

„Cât de repede, nu știu, dar mi-ar plăcea să văd un acord bun, iar pentru mine acesta este principalul lucru. Acest lucru înseamnă că este necesar să dezvoltăm mecanisme care să funcționeze ani de zile, și nu doar acum”, a spus Telus. „Nu este vorba doar de rezolvarea problemei acum, ci și de asigurarea faptului că avem instrumentele necesare pentru a preveni reapariția situației, astfel încât fermierul polonez să poată fi sigur că produsele nu ne vor inunda piața și nu o vor destabiliza ca și până acum”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Negocieri la Luxenburg

Cu o zi înainte, la Luxemburg au avut loc negocieri între CE și cinci state membre ale UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. „Propunerea Comisiei este de a impune o interdicție temporară a importurilor nu pentru întreaga Uniune Europeană, ci pentru aceste cinci țări de frontieră pentru cinci produse sensibile: porumb, grâu, rapiță, floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui”, a explicat Janusz Wojciechowski, membru al CE responsabil cu agricultura.

Lista produselor vizate

În același timp, a menționat el, Polonia a inițiat, iar alte patru țări, împreună cu aceasta, au oferit încă opt produse, inclusiv miere, zahăr, păsări de curte, produse lactate. Potrivit acestuia, aceste produse nu au un impact atât de mare asupra pieței precum cele cinci propuse de Comisia Europeană, care reprezintă 90% din importurile din Ucraina. Iar celelalte opt reprezintă mai puțin de 10%. Reprezentantul CE a reiterat faptul că părțile sunt aproape de un acord privind cinci produse.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button