Ministrul Energiei a pus o jurnalistă de la stiri pe surse să fie cu ochii pe investiții de 1 miliard de dolari
Adunarea generală a acționarilor din Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, în care statul are 20% din titluri, a numit-o în data de 7 octombrie 2020 în funcția de membru al Consiliului de Administrație pe Irina Ursu, consilieră pe zona de comunicare la cabinetul ministrului energiei. Virgil Popescu, ministrul de resort, spune că a dorit să fie numită o persoană de la cabinet pentru că dorește să fie cu ochii pe investițiile de un miliard de dolari promise de kazahi, relatează Libertatea.
Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, alături de Irina Ursu, în Consiliul de Administrație al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român au fost numiți și patru membri din partea KMG International, fostul grup Rompetrol.
Este vorba de Daniyar Berlibayev – care este și președintele CA, și de Azamat Zhangulov, Alexey Golovin și Cătălin Dumitru, ca membri. Fără studii de specialitate.
Născută în 1985 în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, Irina Ursu a absolvit jurnalismul în anul 2007 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar în 2016 a terminat un master de jurnalism politic la Universitatea București, potrivit profilului său de Facebook. A lucrat în trecut la Ziare.com (2008-2012), iar între 2012 și 2013 a activat la TVR. Între 2012 și 2015 a lucrat la Context Politic, în vreme ce între 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016 a fost redactor-șef la Politic Scan, o secțiune a site-ului Stiripesurse.ro.
Conform paginii de Linkedin, între aprilie 2016 și februarie 2017 a fost freelancer, oferind consultanță și analize. Din februarie 2017 până în prezent este consilier parlamentar. Între septembrie 2018 și decembrie 2020 a fost consilier la cabinetul vicepreședintelui Camerei Deputaților. În același timp, din noiembrie 2019 până în decembrie 2020 a fost, part-time, consilier la cabinetul ministrului economiei, Virgil Popescu. Odată cu divizarea acestui minister, Ursu l-a urmat pe Virgil Popescu la Ministerul Energiei, unde este tot consilier part-time.
Virgil Popescu: „Am preferat ca în boardul fondului să fie cineva de la cabinetul ministrului”
„La nivelul investițiilor ce trebuie realizate de fond există un comitet la nivelul ministerului ce conlucrează cu partea kazahă, condus de secretarul de stat Niculae Havrileț. Numirea în conducerea fondului o face Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), care este companie deținută de Ministerul Energiei. Evident că am fost la curent cu numirea dânsei”, a spus Popescu.
Acesta a mai precizat că până în noiembrie 2020 nu s-a făcut mare lucru legat de investițiile asumate, iar cea mai mare investiție a fondului – realizarea unei centrale pe cogenerare la Năvodari – stagnează. Ca să fiu la curent cu ceea ce se întâmplă, am preferat ca în boardul fondului să fie cineva de la cabinetul ministrului. Cu doamna respectivă lucrez încă din mandatul trecut de parlamentar, când eram vicepreședinte al comisiei de industrii și servicii. Dânsa votează acolo cu un mandat primit de la SAPE.
Virgil Popescu, ministrul energiei: Potrivit unor surse din domeniul energetic, grupul KMG International (fostul Rompetrol) nu a depus încă banii în societatea mixtă care trebuie să construiască noua termocentrală de la Năvodari, deși termenul fixat era de 31 decembrie. Statul participă cu terenul la investiție. Apără interesele statului în investiții de sute de milioane de dolari Ca parte a responsabilităților sale, Irina Ursu trebuie să vegheze la respectarea intereselor statului în Fondul de Investiții Kazah-Român.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), entitate deținută de stat prin Ministerul Energiei, deține 20% din acțiunile fondului. Acesta urmează să înființeze benzinării, să realizeze o termocentrală la Năvodari și o serie de instalații petrochimice.
KazMunaiGaz s-a angajat să facă investiții de 1 miliard de dolari prin fondul kazah-român. Fondul a fost înființat în urma semnării Memorandumului Rompetrol, dintre stat și compania kazahă KazMunaiGaz, în anul 2013.
Memorandumul urma să reglementeze plata datoriei de 660 de milioane de dolari pe care Rompetrol o avea către stat. La acel moment, kazahii s-au obligat să răscumpere 26,69% din acțiunile Rompetrol cu 200 de milioane de dolari și să înființeze un fond de investiții deținut în proporție de 80% de partea kazahă și 20% de partea română. Acesta trebuia să facă investiții de un miliard de dolari. În data de 3 februarie, G4Media scria că în șapte ani au fost deschise doar 30 de benzinării, în valoare de 43 de milioane de dolari.
Alte investiții aprobate valorează 311 milioane de dolari, echivalentul a circa 260 de milioane de euro. Acestea ar urma să fie realizate în perioada următoare. Termocentrala Midia-Năvodari este un proiect de 148 de milioane de dolari, iar punerea în funcțiune este estimată pentru prima jumătate a anului 2023, potrivit paginii oficiale a proiectului. Membră PNL Irina Ursu a trecut că este membră a PNL Sector 4 în declarația sa de interese depusă în data de 31 decembrie 2020. În declarația de avere, aceasta a menționat venituri de 64.083 lei din funcția de consilier parlamentar și de 1.709 lei din cea de consilier la Ministerul Economiei.
Este vorba de veniturile pe anul 2019, din moment ce în declarațiile de avere se trec sumele din anul fiscal anterior. Astfel, în total, aceasta a câștigat în 2019 suma de 81.000 de lei, echivalentul a 6.750 lei net pe lună. Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român nu a răspuns până acum solicitării Libertatea de a preciza remunerația membrilor CA.
Irina Ursu: „Înainte de fiecare vot mă pun în temă” Irina Ursu spune că a ajuns în funcție la propunerea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Întrebată dacă este pregătită pentru funcție, aceasta a spus că are un master în jurnalism politic și experiență de consilier la Parlamentul României.
„Lucrez cu domnul Popescu de trei ani. Înainte de fiecare vot primesc documentele, mă pun în temă. Totul este transparent”, a spus ea. Întrebată despre întârzierile înregistrate în privința termocentralei Midia, aceasta a spus că nu sunt mari și că sunt cauzate de pandemia de coronavirus. Irina Ursu a refuzat să spună la cât se ridică remunerația primită pentru această funcție.
Numirea vine în contextul scandalului numirilor politice făcute de către reprezentanți ai PNL în mai multe instituții sau companii ale statului. Acesta a fost declanșat după ce Recorder a prezentat cazul inginerului Ovidiu Ianculescu, căruia i s-a cerut demisia de la Apele Române Mureș pentru că postul său era destinat unui membru de partid. Ulterior, în presă au apărut mai multe cazuri de numiri controversate la Apele Române, dar și în alte instituții ale statului. La Cluj, o tânără din PNL a fost numită în Consiliul de Administrație al unui spital. Aceasta a scris pe Instagram un mesaj de mulțumire dedicat PNL. Din cauza scandalului declanșat, aceasta și-a dat demisia, la cererea lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean.