Internațional

Ministrul de externe maghiar: Ştirile false sunt alimentate în mod constant în presa liberală internaţională

Este o minciună faptul că Guvernul ungar ar înceta să coopereze cu compania rusească Rosatom în proiectul de extindere a centralei nucleare de la Paks, iar compania franceză Framatome şi-a sporit rolul de a furniza sistemul de control după ce partenerul său german din consorţiu, Siemens Energy, nu a primit încă o licenţă de export, din motive politice, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Bruxelles.

Potrivit comunicatului MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în pauza Consiliului European în domeniul energiei, că există într-adevăr o discriminare faţă de energia nucleară, lucru demonstrat de faptul că extinderea centralei nucleare de la Paks, aici, în Europa, este “permanent împiedicată” şi că “se încearcă sancţionarea investiţiilor nucleare, pe care noi le apărăm cu regularitate”.

Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul german continuă să blocheze participarea Siemens Energy, şi companiei încă nu i s-a permis să livreze echipamentele comandate în cadrul contractului.

“Ştirile false sunt alimentate în mod constant în presa liberală internaţională. Cea mai recentă ştire arată că Guvernul ungar ar înceta să mai coopereze cu Rosatom, ceea ce este o minciună totală”, a afirmat politicianul.

“Ne-am angajat să punem în aplicare acordul semnat cu Rosatom în urmă cu nouă ani. Ne-am angajat să construim Paks II împreună cu Rosatom (…) Nu există niciun motiv pentru care să renunţăm la această cooperare”, a mai adăugat ministrul.

Péter Szijjártó a subliniat că, atunci când vine vorba de creşterea rolului Framatome, acesta se referă la faptul că, din cauza blocării politice de la Berlin a participării Siemens Energy, Ungaria doreşte să se bazeze mai mult pe compania franceză pentru furnizarea sistemului de control.

Acesta a subliniat că şapte state plănuiesc sau construiesc deja noi centrale nucleare, astfel că, în următorii ani, în Europa se aşteaptă o “mare renaştere nucleară” pentru a contracara fluctuaţiile nerezonabile şi extreme ale preţurilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button