Știrile 60m.RO

Miniștrii Guvernului Ciolacu au golit Fondul de rezervă în plin deficit bugetar: bani ceruți „urgent”, prin semnături pe proprie răspundere

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a cheltuit în 2024 peste 50 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară, folosind justificări semnate pe proprie răspundere de miniștri, în ciuda faptului că România se află în procedură de deficit excesiv. Alegerile sau plata pensiilor au fost considerate „evenimente neprevăzute”, iar Ministerul Finanțelor, deși a dat avizele, a atras atenția că deficitul ajunsese deja la peste 7% din PIB.

În plină procedură de deficit excesiv, miniștrii Guvernului Ciolacu au continuat să solicite bani din Fondul de rezervă bugetară, asumând în scris, pe proprie răspundere, urgența alocărilor. Potrivit unei anchete publicate de Europa Liberă, fondurile au fost cerute și distribuite în baza unor note justificative în care miniștrii declarau că sunt conștienți de gravitatea deficitului, dar aveau nevoie de bani „urgent”.

Peste 50 de miliarde de lei au fost distribuiți astfel doar în anul 2024. Alegerile, pensiile sau subvențiile pentru CFR au fost trecute la categoria „cheltuieli neprevăzute”, deși erau previzibile sau recurente.

Pe 17 decembrie 2024, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, semna o notă prin care cerea 167 de milioane de lei pentru „susținerea transportului public de călători”, adică subvenționarea CFR. Grindeanu menționa explicit că Ministerul Transporturilor își asumă „necesitatea, urgenţa, legalitatea, realitatea şi regularitatea cheltuielilor”.

Pe 11 decembrie, ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, solicita 30 de milioane de lei pentru plata indemnizațiilor sociale minime, asumând că neplata ar fi atras „răspundere penală” și despăgubiri. Ea a declarat ulterior că cererea a respectat legea, dar că Guvernul nu a făcut nicio rectificare bugetară în 2024, lăsând ministerele fără alte variante.

Cea de-a treia notă, semnată în numele ministrei Educației, Ligia Deca, cerea, tot în decembrie, 30 de milioane de lei pentru proiecte universitare din PNRR. Documentul era semnat și ștampilat, dar nu avea număr de înregistrare. Ministerul Finanțelor a avizat alocarea, dar a inclus în aviz un avertisment clar: „România se află în procedură de deficit excesiv și sunt necesare eforturi suplimentare de reducere a cheltuielilor bugetare.”

Potrivit datelor din același aviz, deficitul bugetar acumulat la finalul lunii noiembrie 2024 ajunsese la 7,11% din PIB, cu mult peste limita stabilită de UE.

Geneza acestor alocări discreționare o reprezintă OUG 73/2023, adoptată de Guvernul Ciolacu în septembrie 2023. Ordonanța, inițiată de fostul ministru al Finanțelor Marcel Boloș, a fost concepută tocmai pentru a permite Guvernului să aloce bani fără să treacă prin rectificare bugetară ,adică fără vot în Parlament.

„Diferența? Prin Fondul de rezervă, banii se alocă prin hotărâre de guvern, adică sunt la discreția Executivului. Rectificarea bugetară, în schimb, se aprobă de Parlament”, arată sursa citată.

Astfel, sub pretextul urgenței, sume uriașe au fost alocate pentru cheltuieli perfect previzibile, într-un an electoral, în ciuda avertismentelor privind adâncirea deficitului bugetar. Iar asumarea „cu toate consecințele legale” rămâne, deocamdată, doar o formulă scrisă în josul filelor oficiale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button