Internațional

 Miniştrii apărării din ţările aliate se întâlnesc la baza militară Ramstein din Germania, pentru a discuta situaţia din Ucraina

Miniştrii apărării din ţările aliate se întâlnesc astăzi la baza militară americană Ramstein, din Germania, pentru a discuta situaţia din Ucraina şi sprijinul dat forţelor Kievului. Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să rămână neclintit în susţinerea Ucrainei şi a denunţat în mod repetat ceea ce a numit şantajul energetic al Rusiei, care încearcă să semene haos politic acolo unde încă nu poate ataca cu rachete.

Volodimir Zelenski a anunţat veşti bune de pe frontul de est în alocuţiunea de azi-noapte. El a afirmat că forţele ucrainene au recucerit mai multe aşezări din zona Harkovului, dar a a spus că nu este momentul să numească localităţile unde drapelul ucrainean flutură din nou.

Oficialităţile americane susţin că ucrainenii avansează lent, dar semnificativ, în Doneţk, la sud-est de Harkov, iar unele rapoarte sugerează că forţele ucrainene s-ar putea afla la câteva zeci de kilometri de oraşul Izium, o verigă importantă în lanţul de aprovizionare militară al Rusiei.

În acelaşi timp, ucrainenii desfăşoară o contraofensivă în sud, spre Herson, iar preşedintele Zelenski a declarat în repetate rânduri că vrea să recupereze toate regiunile ocupate de ruşi, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Ieri, Ucraina a revendicat în premieră seria de atacuri de luna trecută asupra unor obiective ruseşti din Crimeea. Comandantul forţelor ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că rachetele Kievului au vizat o serie de situri militare, inclusiv baza aeriană Sakî, unde zece avioane ruseşti au fost scoase din luptă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button