Ministerul Muncii: Lucrătorii zilieri trebuie înregistraţi într-un registru electronic, de sâmbătă

Persoanele care utilizează lucrători zilieri pentru diverse activităţi cu caracter temporar vor fi obligate, începând de sâmbătă, să renunţe la registrele clasice şi să înregistreze activitatea prestată de lucrători în registrul electronic, informează vineri Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) într-un comunicat.
Metodologia de întocmire şi transmitere a Registrului electronic de evidenţă a zilierilor a fost stabilită în urma ordinului semnat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi publicat în Monitorul Oficial, menţionează MMPS.
Metodologia stabileşte aplicaţia mobilă intitulată „Inspecţia Muncii” drept instrument de lucru pentru persoanele care folosesc zilieri, potrivit sursei.
Aplicaţia „Inspecţia Muncii” este disponibilă, gratuit, pe PlayStore sau AppStore.
Persoanele care doresc să folosească aplicaţia mobilă pot afla pe site-ul www.inspectiamuncii.ro mai multe detalii din Manualul de utilizare şi Termenii şi Condiţiile de utilizare a aplicaţiei.
Aplicaţia „Inspecţia Muncii” este singura modalitate legală de înregistrare a activităţilor prestate de zilieri, subliniază Ministerul Muncii.
Pentru înfiinţarea Registrului, persoanele care apelează la zilieri trebuie să obţină numele de utilizator şi parola de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în a cărui rază teritorială îşi au sediul, documentele necesare în acest scop putând fi transmise prin email. Utilizatorul care obţine parola de acces poate să autorizeze mai multe numere de telefon din care să se poată lucra în aplicaţie.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a explicat că informaţiile introduse despre timpul de lucru al zilierilor vor fi astfel transmise digital către autorităţi.
„Digitalizarea la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale este, încă de la începutul mandatului meu, unul dintre cele mai importante obiective. De mâine (sâmbătă, n.r.) devine funcţională, după ce am pus la punct ultimele detalii, aplicaţia Inspecţia Muncii care include Registrul electronic de evidenţă a zilierilor. A trebuit să ajungem până în anul 2020 ca să renunţăm, în sfârşit, la caietele de hârtie în care angajatorii notau activitatea lucrătorilor zilieri şi pe care apoi trebuiau să le fotocopieze şi să le ducă la inspectoratele teritoriale de muncă. De mâine trecem într-o nouă etapă: persoanele care lucrează cu zilieri vor ţine evidenţa lor, precum şi a timpului de lucru efectuat, printr-o aplicaţie care poate fi accesată de pe telefon mobil sau tabletă, iar datele introduse se vor transmite tot în format digital către inspectoratele teritoriale de muncă”, a afirmat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, citată în comunicatul ministerului de resort.
- Europa Liberă: Documentele „strict confidențiale”prin care Ciolacu, Iohannis și Ciucă au fost avertizați încă din 2024 că țara intră în falimentJurnaliștii Europa Liberă au publicat, vineri, documente „strict confidențiale” care arată că fostul premier Marcel Ciolacu, fostul președinte Klaus Iohannis și fostul șef al Senatului Nicolae Ciucă au fost avertizați încă din 2024 asupra deficitului bugetar cauzat de cheltuielile masive din anul electoral. Investigația jurnaliștilor Ionuț Benea și Anca Grădinaru arată că cei trei au fost avertizați …
- CCR ține cu dinții de aberantele prime de pensionare de 35.000 de euroDeși sunt aprig contestați de o parte a societății, în contextul anulării turului 2 al alegerilor, dar și al altor legi controversate – ultima referitoare la Traian Băsescu, judecătorii CCR nu au niciun fel de scrupule. Aceștia fac demersuri insistente ca să-și primească fabuloasele prime de pensionare de 35.000 de euro. Judecătorii Curții Constituționale a …
- Petrecere de 12.500 de euro la SALROM în plină criză la Salina Praid. Conducerea refuză să demisionezeÎn timp ce Salina Praid era afectată de inundații grave și activitatea era complet suspendată, conducerea companiei de stat SALROM a organizat o petrecere de lux de peste 12.500 de euro, achitată din bani publici. Scandalul a scos la iveală și o creștere salarială consistentă pentru directorul general, chiar în contextul prăbușirii salinei. Deși dezastrul …
- Guvernul impune austeritate fără protecție socială. CES: „Scăderea nivelului de trai va fi drastică și rapidă”Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz negativ proiectului de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare propuse de Guvern, acuzând lipsa unei analize de impact social, absența unor măsuri compensatorii pentru cetățenii vulnerabili și o abordare fiscală regresivă. Potrivit CES, măsurile anunțate vor genera o criză socială comparabilă cu cea din 2010 și vor …
- AUR apără sportul românesc! Partidul care spune NU rețelelor de interese și DA performanței!Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat Curtea Constituțională a României în legătură cu un controversat proiect de lege privind modificarea Legii educației fizice și sportului. AUR acuză încălcarea gravă a principiului bicameralismului și atrage atenția asupra unor modificări operate de Camera Deputaților, care ar favoriza interesele unor grupuri influente din politică și afaceri. Potrivit …