Știrile 60m.RO

Ministerul Agriculturii a abandonat Fabrica de zahăr de la Luduș. Dan Tanasă: Un act de trădare a intereselor economice românești

Deputatul AUR Dan Tanasă a criticat dur Ministerul Agriculturii pentru pasivitatea și incompetența de care a dat dovadă în cazul fabricii de zahăr de la Luduș, una din singurele două fabrici de zahăr funcționale din România, deși fusese mandatat încă din luna mai să demareze negocierile pentru menţinerea activităţii acestei unități. Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA a fost anunţat miercuri, 28 septembrie, de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător.

Tanasă a prezentat situația ministrului Petre Daea și a cerut explicații pentru acest act de trădare a intereselor economice românești.

În plină criză alimentară şi cu un război la graniţa de nord-est a ţării, autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcţională, cu angajaţi specializaţi pe industria zahărului şi producători de sfeclă performanţi. Este foarte important să înțelegem faptul că închiderea acestei fabrici nu reprezintă o simplă decizie de reorganizare a unei societăți comerciale, ci constituie un pericol real, demonstrat, la adresa fermierilor români și viitorului culturii de sfeclă de zahăr în România”, a punctat deputatul AUR.

El a adăugat că astfel de întreprinderi sunt esențiale pentru stabilitatea noastră economică și pentru dezvoltarea agriculturii. „O astfel de fabrică este un punct de interes strategic. Din cauza incompetenței liderilor care s-au perindat la conducerea țării, România a pierdut majoritatea mijloacelor de producție – m pierdut mori pentru a produce făina, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării, nu mai avem industrie”, a precizat Tanasă.

Închiderea fabricii de zahăr va afecta 400 de fermieri din 9 județe, iar dependența României pentru importuri va crește considerabil. Fermierii au declarat că francezii de la Tereos doresc să demoleze fabrica pentru a nu mai avea competiție pe piața din România. Deși cunoștea situația, Ministerul Agriculturii nu a făcut aproape nimic pentru a cumpăra acest obiectiv important, deși naționalizarea fabricii ar fi fost cea mai bună soluție.

Dan Tanasă a cerut ministrului Petre Daea să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care este stadiul actual al negocierilor cu reprezentanții companiei Tereos România în vederea achiziționării Fabricii de Zahăr de la Luduș?
  2. Dacă este adevărată informația conform căreia Ministerul Agriculturii s-a retras din procesul acestor negocieri?
  3. Din ce motiv nu s-a urmat cursul stabilit prin memorandumul aprobat de către Guvern la data de 4 mai 2022?
  4. Cum justificați acest act de trădare a intereselor economice românești prin renunțarea la una din singurele două fabrici de zahăr funcționale în prezent în România? Cum puteți accepta o astfel de abordare într-un context critic pentru Europa și pentru țara noastră?
  5. Ce explicații și justificări ridicole veți oferi sutelor de fermieri care depind de producția realizată în această fabrică? Cine va asigura o tranziție și o nouă viață acestor români care deja au pierdut sume considerabile în imputuri și pregătiri pentru producția de anul viitor?      

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button