SocialȘtirile 60m.RO

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 19 august, a Zilei Mondiale Umanitare

Cu ocazia Zilei Mondiale Umanitare, Ministerul Afacerilor Externe afirmă că oferirea de asistenţă reprezintă „un imperativ moral” pentru România.

Anul acesta este a  a 11-a aniversare a Zilei Mondiale Umanitare.

Ziua Mondială Umanitară este o iniţiativă formalizată de Adunarea Generală a ONU în 2009, în memoria atacului cu bombă din Irak, de la 19 august 2003, în care şi-au pierdut viaţa 22 de persoane, printre care coordonatorul rezident al ONU pentru afaceri umanitare. Această dată a devenit o expresie a gratitudinii comunităţii internaţionale în raport cu sacrificiile pe care personalul umanitar este dispus să şi le asume.

„Comunitatea internaţională comemorează actorii umanitari care şi-au pierdut viaţa sau care au fost răniţi în timpul misiunilor de asistenţă şi aduce un omagiu personalului umanitar care continuă să ofere sprijin vital persoanelor aflate în situaţii vulnerabile. La nivel global, ne confruntăm cu un record negativ de crize umanitare, astfel încât oferirea de asistenţă este atât un imperativ moral pentru România, cât şi o materializare a principiilor fundamentale asumate în cadrul organizaţiilor internaţionale (în special Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană)”, a transmis miercuri MAE într-un comunicat de presă citat de agerpres.ro.

România s-a implicat în intra-ajutorarea statelor membre în contextul pandemiei de coronavirus.

„În coordonare cu statele membre ale UE, ţara noastră s-a alăturat eforturilor globale de răspuns la efectele situaţiei epidemiologice, inclusiv din perspectivă umanitară. Pe lângă sprijinul material, România va continua să promoveze, la nivel diplomatic, accesul neîngrădit al personalului umanitar pe teren, în acord cu principiile de bază ale domeniului: umanitate, neutralitate, imparţialitate, independenţă”, a mai precizat ministerul.

„Unul din obiectivele ONU este, conform Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, ‘realizarea cooperării internaţionale în soluţionarea problemelor având caracter economic, social, cultural sau umanitar’. Astfel, în calitate de stat membru al ONU, România se alătură actorilor care marchează această zi, în semn de recunoştinţă şi solidaritate”, a subliniat MAE. 

Back to top button