Economie

„Mini-reactoarele” americane sunt la stadiul de povești

SUA și România anunță un proiect comun de amploare în sectorul nuclear. Un comunicat al Casei Albe dezvăluie că experți ai celor două state vor colabora pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică, proiect ce ar urma să genereze 6.000 de locuri de muncă în SUA și în România.

E vorba despre o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. Până acum, compania NuScale Power, care are proiecte similare în Polonia, Bulgaria și Ucraina, nu a construit niciun astfel de mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume. Radu Dudău, director la Energy Policy Group, spune că vorbim despre un proiect foarte important pentru România și pentru viitorul energetic al țării.

Oficiali de rang înalt din SUA și din România au anunțat construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică, arată un comunicat al Casei Albe.

E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

”Parteneriatul va aduce tehnologia micilor reactoare nucleare în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea de astfel de reactoare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Administrația Biden mai arată că afacerea va include construcția unei centrale nucleare cu 12 module, care va duce la crearea a 6.000 de locuri de muncă în SUA și România.

Cum funcționează noua tehnologie americană? NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați (n.r. spre comparație, un reactor de la Cernavodă are o putere de 700 de megavați). O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

Reactoarele ridică problema unei alegeri grele pentru România

Radu Dudău, director la Energy Policy Group, a explicat pentru RFI că „este un design nou care în Statele Unite a fost aprobat abia anul trecut. La esență este o tehnologie care se bazează pe ce se întâmplă în submarinele nucleare. Deci, nu este o tehnologie nouă din punct de vedere științific, dar trebuie adaptată pentru exploatare comercială în producția civilă”.

”Nu este vorba doar de Statele Unite. Este o competiție între mai multe puteri nucleare pe această nouă tehnologie: nu doar Statele Unite, ci și Franța, China, Japonia și Coreea de Sud ar putea să aibă un rol important în viitor”, mai spune expertul.

Ca orizont de timp, „dacă o să vedem undeva în 2025-2026 deja în testare și utilizare comercială un astfel de reactor, atunci noi putem spera ca undeva la începutul deceniului următor se existe deja disponibile comercial aceste reactoare de mici dimensiuni”, afirmă Radu Dudău. El atrage totodată atenția că această nou tehnologie „pune pentru o România problema alegerii pe termen lung a unităților de la Cernavodă sau a acestui tip de unități. Va fi o decizie luată pe considerente economice pentru că în acest sector costurile de investiții sunt foarte mari”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button