Politică

Mineritul din Valea Jiului, la capăt de linie! PSD și PNL au închis minele

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat că autoritățile române trebuie să respecte deciziile Comisiei Europene privind Complexul Energetic Valea Jiului SA. Deși extracția de cărbune din Valea Jiului este insuficientă pentru a menține activitatea non-stop a centralei Paroșeni, Chirițoiu subliniază importanța restructurării Complexului Energetic Oltenia, crucial pentru sistemul energetic național, conform înțelegerii făcute de PSD și PNL cu Comisia Europeană.

„Se scoate puţin cărbune din Valea Jiului, atât de puţin că Paroşeniul nu poate să lucreze non-stop (…). Mai exact, cu ce se scoate din Valea Jiului acum nu se acoperă funcţionarea lui Paroşeni. Deci, nu e nicio cantitate mare de energie, nu e nici vreo distorsiune a pieţei sau ceva. Bun, Comisia vrea să respectăm deciziile luate, sunt convins că le vom respecta, dar, iarăşi, nu-l văd ca pe o mare urgenţă. Sunt mai preocupat de planul de restructurare de la Oltenia. Oltenia e mult mai importantă pentru sistemul energetic decât este Paroşeni – Valea Jiului. Înţeleg că se doreşte o renegociere… Avem şi problema că s-au retras chinezii. Comisia Europeană a investigat firme chinezeşti care voiau să participe la investiţiile în fotovoltaic la Oltenia. Oltenia oricum avea întârzieri la planul de restructurare, deci vor să fie renegociat cu Comisia Europeană. Ca impact economic, mi se pare mai important ce e la SNLO”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă.

Ajutor de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului

Ministerul Energiei a anunțat alocarea unui ajutor de stat de 349,9 milioane lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului SA, destinat consolidării a 13 galerii și efectuării altor lucrări miniere urgente. „Azi am pus bazele unei noi etape în tranziția energetică a României”, au declarat reprezentanții ministerului, evidențiind angajamentul pentru securitatea energetică și echilibrul social și economic al regiunii.

Impactul economic și energetic

Ajutorul de stat are scopul de a asigura funcționarea Complexului Energetic Valea Jiului SA, crucial pentru menținerea echilibrului în Sistemul Energetic Național și securitatea energetică a României. Fără acest sprijin, peste 2.000 de angajați din industria minieră ar fi afectați, iar activele funcționale ale complexului nu ar mai putea fi administrate.

Obiectivele ajutorului de stat

– Reducerea capacităților de producere a energiei pe bază de huilă: Asigurarea unei tranziții treptate și sigure, ținând cont de funcționarea stabilă a Sistemului Energetic Național.

– Scoaterea din exploatare a capacităților de producție pe bază de huilă: Implementarea unui proces controlat de închidere a acestor capacități.

– Închiderea și securizarea exploatărilor miniere: Realizarea lucrărilor necesare pentru siguranța extracției de huilă.

– Asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național: Garanția unui mix energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button