Economie

Minerii de la Băița ies în stradă: nu și-au mai primit salariile de patru luni

Sindicatul Mina Băița, sindicat reprezentativ la nivelul angajatorului Vast Băița Plai SA, a declanșat o grevă de avertisment ce se desfășoară astăzi, 04.06.202, între orele 08,00 – 10,00.

Greva de avertisment are loc ca urmare a declanșării conflictului colectiv de muncă, datorat faptului că angajatorul refuză negocierea contractului colectiv de muncă, dar și ca urmare a faptului că angajatorul înregistrează restanțe la plata drepturilor salariale de cel puțin două luni.

„Precizăm că în cursul acestui an angajatorul a înregistrat restanțe la plata drepturilor salariale și de patru luni de zile. Sindicatul a depus tot efortul în vederea evitării deschiderii conflictului colectiv de muncă, de circa un an conducerea sindicatului a negociat cu conducerea Vast Băița Plai SA, negocieri care au avut loc la București în urma cărora nu sa ajuns la niciun acord. Peste toate acestea, angajatorul, începând cu luna februarie 2024, a început să înregistreze restanțe la plata drepturilor salariale fapt care a creat îngrijorare în rândul lucrătorilor Vast Băița Plai SA, membri sau nu de sindicat, fapt ce i-a determinat pe aceștia să oprească lucrul de nenumărate ori. În tot acest timp, sindicatul s-a aflat într-o continuă legătură cu conducerea Vast Băița Plai SA cărora li sau adus la cunoștință nemulțumirile lucrătorilor care au rămas fără nici un răspuns din partea conducerii executive a societății”, a informat sindicatul.

Angajații au subliniat în informarea remisă presei că prin negocierea contractului colectiv de muncă, sindicatul nu solicită mari majorări de salarii. „Solicită intrarea în normalitate și legalitate cu privire la acordarea drepturilor legale ale lucrătorilor care lucrează în subteran, crearea de condiții de muncă optime de natură să asigure siguranța la locul de muncă, garanții cu privire la plata la timp a drepturilor salariale”, se menționează în comunicat.

Sindicatul reclamă radioactivitatea crescută

Mina Băița este o mină polimetalică, din aceasta se exploatează cupru, argint dar și molibden și bismut, precum și uraniu. Totodată, radioactivitatea galeriilor este mult mai ridicată decât în alte mine de uraniu, iar concentrația de radon este estimată că depășește de 12 ori concentrația obișnuită dintr-o mină de uraniu, acestea fiind condițiile de muncă în care lucrătorii își desfășoară activitatea pentru care nici măcar nu sunt plătiți la timp, conform obligațiilor asumate de către angajator prin contractele individuale de muncă.

„Angajatorul demonstrează un dezinteres total față de drepturile lucrătorilor, respectiv dreptul la salarizare pentru munca depusă, dreptul la condiții de muncă mai bune, dreptul la informare și consultare, dreptul la negociere colectivă, toate acestea fiind încălcate sistematic. Sindicatul a făcut toate demersurile necesare pentru a se intra în normalitate, în principal cu plata drepturilor salariale, dar și în vedere negocierii contractului colectiv de muncă. În acest sens realizându-se o adresă Ministerului Muncii, Inspecției Muncii și Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor – instituții care au rămas pasive, nu au făcut nici un demers legal în vederea normalizării situației conflictuale apărute, ca să nu mai vorbim de pasivitate aleșilor locali. Mai mult, angajatorul plătește drepturile salariale după bunul plac, respectiv achită drepturile salariale după ”ochi frumoși”. Toate acestea creează un grad mare de incertitudine cu privire la locurile de muncă, lucrătorii de pe platforma Vast Băița Plai SA nici măcar nu pot fi numiți șomeri având în vedere că veniturile lunare ale acestora sunt mai mici decât un ajutor de șomaj, ca să nu mai vorbim de contribuțiile sociale care sunt neachitate”, susțin sindicaliștii.

Având în vedere toate aceste aspecte, „ținând cont de lipsa de interes manifestată de angajator, respectiv de către conducerea societății Vast Băița Plai SA cu privire la respectarea drepturilor legale consfințite de Constituția României și de o serie întreagă de alte acte normative, de lipsa de predictibilitate cu privire la locurile de muncă, de condițiile precare în care ne desfășurăm activitatea, de întârzierea la plata drepturilor salariale, de condiționarea de a munci fără a avea o perspectiv cu privire la plata drepturilor salariale pentru munca prestată, ne-au determinat la declanșarea grevei de avertisment în data de 04.06.2024 între orele 0800 – 1000, urmând ca în funcție de evoluția situației și de deschiderea manifestată de angajator să decidem continuarea cu greva generală sau cu alte acțiuni de protest. Precizăm că siguranța lucrătorilor care își desfășoară activitatea nu va fi pusă în pericol și nici activitatea minei”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button