Politică

Miliarde de euro sunt furate anual de la APIA și prin ANT de așa zișii investitori străini în Agricultura românească

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii despre plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2020 și despre cererile unice de plată depuse de fermieri pentru anul 2021. Din suprafața de 3,2 milioane hectare declarate la APIA mai mult de jumătate din terenurile agricole sunt controlate direct sau prin interpuși de către așa zișii investitori străini, iar banii de la Uniunea Europeană se vor scurge în buzunarele lor și vor fi trimiși în afară, respectiv în companii offshore și țările de origine. Prin această operațiune România este păgubită, iar agricultura noastră este ținută la nivel de subzistență.

Acești investitori nu se limitează doar la terenurile agricole ci și la fermele zootehnice pe care le-au capturat prin programele SAPARD. Fermele României(fostele C.A.P-uri) au fost preluate cu prețuri derizorii. S-a plătit chiar 1 euro pe fermă prin programul SAPARD. Anual acești investitori străini încasează peste 1 miliard de euro din bugetul anual pentru ajutoarele naționale tranzitorii.

„În ceea ce priveşte schemele de plată ca şi sursă de finanţare de la bugetul naţional – vineri au fost publicate în Monitorul Oficial cele două hotărâri de Guvern pentru ajutoarele naţionale tranzitorii – şi, începând de astăzi (de luni n.r.), s-a demarat şi plata acestora. Într-adevăr, cuantumurile pe cap de animal sunt mai mici, dar dacă ne referim la sectorul zootehnic avem 21 de milioane de euro. (…) Vreau să punctez şi volumul plăţilor pe care le-am efectuat la nivelul agenţiei în campania 2020. Începând cu 16 octombrie 2020 şi până astăzi peste 2,64 miliarde de euro au fost plătite către fermieri”, a anunțat directorul APIA, Adrian Pintea.

Până-n prezent, pentru campania 2021, au fost depuse 500.198 de cereri pentru o suprafaţă de circa 3,2 milioane de hectare.

„La data de 1 martie APIA a demarat campania de primire a cererilor unice aferente anului 2021, campanie care se va finaliza în data de 17 mai 2021, fără penalităţi, iar până astăzi au fost depuse un număr de 500.198 de cereri pentru o suprafaţă de aproximativ 3,2 milioane de hectare şi lucru îmbucurător este că faţă de ceea ce au programat colegii mei în teritoriu suntem la 92-93% faţă de fermierii programaţi”, a menţionat Adrian Pintea, la dezbaterea online cu tema ‘Industria cărnii, între realităţile româneşti şi provocările europene’.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button