Miliardarul neamț care defrișează pădurile României prin Silvirom! Lemnul ajunge la Holzindustrie Schweighofer
Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării. Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind pădurile de stejar.
Cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României.
În România, grupul suedez IKEA este cel mai mare proprietar local de păduri, iar recent a preluat parcurile eoliene românești ale danezilor de la Vestas. Acum, Ingka Group a achiziționat 4.386 de hectare de pământ lângă bazinul râului Altamaha, anunța compania la 14 ianuarie.
În topul celor mai mari 15 proprietari de păduri din România sunt şase primării (Telciu, Braşov, Săcele, Răşinari, Șanţ, Baia Mare) care administrează pădurile local, iar banii rezultaţi din exploatarea forestieră intră în bugetul local. În acest clasament sunt prezenţi şi cinci jucători privaţi, singurul proprietar român fiind Sturdza Gheorghe Ioan Eric, moştenitor al prinţului Dimitrie Sturdza, notează sursa citată.
Al doilea cel mai mare proprietar privat de păduri este Greengold Romwood, o companie cu acţionariat suedez, care deţine în România aproape 18.000 de hectare. În vara anului 2015, o firmă din jurul grupului Greengold, respectiv Greengold European Capital, a fost implicată în vânzarea unei suprafeţe de 33.600 de hectare de pădure din România către retailerul IKEA.
Al treilea cel mai mare proprietar privat este Silvirom Nawaro GmbH – în comandită, care este o companie cu acţionariat german şi care deţine peste 17.700 ha în România.
SILVIROM FOREST 2 GMBH & CO.KG este o companie cu 4 angajați. Aceasta este deținută de Nord Capital. NORD- CAPITAL Private Equity Portfolio I (eins) GmbH & Co.KG este situat în Hamburg, Germania și face parte din managementul industriei companiilor și întreprinderilor. NORD- CAPITAL Private Equity Portfolio I GmbH & Co.KG generează vânzări (USD) de 355.828 milioane dolari. Există 2 companii din portofoliul de capital privat NORD- CAPITAL I (eins) GmbH & SILVIROM FOREST 2 GMBH Co.KG.
Toată afacerea defrișărilor ilegale din România prin Silvirom este controlată de miliardarul Erck Rickmers
Erck Rickmers este membru al Partidului Social Democrat german.
Gigantul german este administrat de:
- Thomas Kühl Executive Board Member
- Florian Maack Executive Board Member
Ecologiştii de la Agent Green semnalează că, din decembrie 2020, firmele care taie pădurile României şi-au înfipt drujbele şi într-o zonă care, până acum, scăpase de asalt. Ar fi vorba de pădurile virgine din zona Zarna a Munţilor Făgăraş, unde defrişările au început cu acordul autorităţilor şi chiar cu fonduri europene.
„O nouă rană adâncă în inima pădurilor din munţii Făgăraş. Au defrişat, au dinamitat şi au intrat cu buldozere acolo unde nimeni nu mai fusese vreodată. Un drum urât cum nu s-a mai văzut pentru a accesa şi tăia pădurile virgine din zona numită Zarna a munţilor Făgăraş. Este o crima realizată de controversata firmă Silvirom (implicată în multe scandaluri forestiere) cu girul autorităţilor române şi cu 1,5 milioane de euro din fonduri europene. Un subiect pentru OLAF, pentru jurnaliştii de investigaţie şi pentru Comisia Europeană care a demarat acum un an procedurile de infringement împotriva Ministerului Mediului pentru tăierile ilegale din ariile naturale protejate, inclusiv din muntii Făgăraş”, notează Agentgreen.
Acuzată de aceste defrişări este compania braşoveană Silvirom Timber SRL, controlată de firma germană SILVIROM FOREST GMBH & CO.KG. Despre Silvirom Timber se ştie că este unul dintre principalii furnizori de lemn ai austriecilor Holzindustrie Schweighofer.
Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a reţinut şi a pus sub acuzare în noiembrie 2014 un grup de persoane, între care s-a numărat şi fostul prefect de Buzău, Paul Beganu. Procurorii DNA susţin că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcţionari corupţi ai statului. Suprafaţa a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraş care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital, anume SRN Silvirom Nawaro GMBH.
Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a reuşit, în doar câteva luni, să facă afacerea vieţii sale. În februarie 2011, acesta a cumpărat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai târziu, în mai, a fost pus în proprietate şi 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vândut miile de hectare cu 21,7 milioane de euro societăţii SRN Silvirom Nawaro GMBH. Potrivit riseproject.ro, Silvirom Nawaro GMBH este controlată în proporţie de 99,95% de o companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investiţii controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri în Germania şi fost membru în Parlamentul din Hamburg, din partea socialiştilor. Într-un răspuns oficial adresat jurnaliştilor Die Welt şi Rise Project, oficialii Nordcapital au declarat că legătura cu omul de afaceri buzoian a fost facilitată de un intermediar.
“Afacerea cu domnul Gheorghe Ceteraş a fost intermediată de un broker. Omul de afaceri apărea la vremea respectivă ca proprietar al acelei suprafeţe de teren, iar societatea cumpărătoare SC SRN SilvirRom GmbH şi-a onorat contractul semnat pentru această pădure. Din acest motiv nu credem că această proprietate a fost achiziţionată ilegal. Am aflat din media despre ancheta procurorilor DNA”, au răspuns oficialii Nordcapital, pentru jurnaliştii de la Die Welt.
Compania finnlandeză Tornator Oyj este dedicată în principal producției de buștean și vânzării drepturilor de tăiere către alți exploatatori. Totodată, o activitate primară a companiei este și tranzacționarea cu “parcele de calitate superioară în ceea ce privește accesul la front de apă și resurse de sol; și drepturi de arendă și acces la […] pământ.”
Grupul Tornator a fost creat în 2002, după ce Stora Enso (acționarul principal al companiei) și-a cesionat pădurile. Tornator deține peste 640.000 hectare de păduri: 595.000 hectare în Finalnda, 41.000 hectare în Estonia și 12.000 ha în România. În prezent, compania este cel mai mare deținător privat de păduri din Estonia, pe locul trei în topul proprietarilor de păduri din Finlanda și în top 5 proprietari de păduri din România.