Mii de oi, sacrificate în Olt la ordinul ANSVSA

Peste 3.000 de animale vor fi supuse sacrificării, potrivit ANSVSA, după ce au fost reclamate două focare de variolă ovină în județul Olt.
Prezența virusului POX a fost confirmată pe 21 iulie 2025, în două localități, Tufeni și Crîmpoia. Vor fi afectate șapte exploatații non-comerciale.
„Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului variolei la probe prelevate (tampoane nazale și sânge integral) de medicii veterinari oficiali ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, ca urmare a modificării statusului de sănătate a unor ovine din șase exploatații nonprofesionale din localitatea Tufeni și dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Crîmpoia. Efectivul total de animale afectat este de aproximativ 2.600 ovine și caprine în localitatea Tufeni și de aproximativ 450 de ovine și caprine, în localitatea Crîmpoia”, au informat reprezentanții DSVSA.
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Olt, a aprobat planul de măsuri și deciziile pe care le vor lua, respectiv ”eliminarea întregului efectiv de ovine și caprine”.
„În jurul focarelor s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport”, au precizează autoritățile.
Variola ovină, afecțiune contagioasă
Potrivit legislației, în astfel de cazuri se procedeze la eliminarea întregului efectiv de ovine și caprine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare.
Cadavrele, au stabilit autoritățile, vor fi ecarisate în locații amplasate pe teritoriile celor două localități, avizate de Garda de Mediu Olt și de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt.
„Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Olt au fost notificate și verificate în vederea respectării stricte a măsurilor de biosecuritate. De asemenea, au fost notificate Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele limitrofe, Teleorman și Argeș. Echipe mixte de medici veterinari oficiali și medici veterinari de liberă practică împuterniciți sunt deja pe teren și desfășoară anchete epidemiologice și măsuri de control pentru limitarea și neutralizarea focarelor”, mai precizează DSVSA Olt.