Politică

Mihail Neamțu: Egalitate, dar nu pentru căței. Cetățenii din Estul și Centrul Europei, grav subreprezentați în conducerea UE. Niciun estic nu a fost numit într-o poziție de top a UE, în 2023

În marea majoritate a numirilor în UE  sunt numiți cetățeni Europa de Nord și de Vest, ceea ce subminează afirmațiile conform cărora Uniunea este cu adevărat reprezentativă, constată The European Conservative.

Cu toate pretențiile sale de „democrație” și „nediscriminare”, UE întâmpină dificultăți diabolice în a-și respecta aceste valori fundamentale atunci când selectează personalul care va ocupa posturile sale de rang înalt, precizează sursa citată.

Un nou raport al Observatorului privind reprezentarea geografică în conducerea UE stabilește în mod concludent că, în 2023, cetățenii din Europa Centrală și de Est au fost neglijați, în timp ce omologii lor din Europa de Nord și de Vest au fost avantajați.

Pentru raportul său, grupul de cercetare s-a bazat pe date care acoperă „73 de entități ale UE, 90 de posturi și 539 de deținători de funcții din 1952 până la sfârșitul anului 2023”.

Deși există cinci regiuni, constatările sale indică o „dominație generală combinată a Europei de Vest și de Sud”, care au primit împreună „peste 80% din toate numirile de la extinderea UE din 2004”, Europa de Nord având o situație unică, deoarece depășește „cu mult” toate celelalte regiuni atunci când se ajustează în funcție de mărimea populației.

Cu toate acestea, cetățenii din Europa Centrală și de Est continuă să sufere o subreprezentare „clară”. Anul trecut, această situație s-a „înrăutățit dramatic”, niciun cetățean din această regiune nefiind numit într-o funcție de conducere.

În afară de șovinism, nu putem decât să presupunem de ce cetățenii din această regiune sunt „ținuți pe loc” într-o asemenea măsură. Să fie oare din cauză că, în general, aceștia tind să adere la valori mai conservatoare și mai tradiționale – valori pe care UE “progresistă” nu este prea încântată să le adopte în rândul birocraților săi de vârf?

Pe lângă faptul că face diverse recomandări în vederea rectificării acestei stări de lucruri, raportul – în mod amuzant – recomandă UE să acționeze “mai presus de toate” în urma concluziilor sale și „să nu lase rezultatele acestei analize pe seama mișcărilor eurosceptice”.

Criticii ar putea spune că UE se străduiește să pună în practică sprijinul său pentru diversitate în procesul de numire – tocmai pentru că se teme de puncte de vedere diverse.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button