Politică

Mihai Neamţu: În Occident, consumerismul a înlocuit creștinismul

„Admir energia antreprenorială a Vestului, arhitectura metropolelor europene, curățenia străzilor, trenurile de mare viteză, vechile monumente, bibliotecile arhipline, muzeele fără egal. În același timp, nu cred că-i just (ori inteligent) să compari o țară est-europeană — subjugată de otomani, ocupată de ruși sau exploatată de austrieci — cu vechile imperii sau puteri coloniale, precum Marea Britanie, Franța sau Germania”, scrie, pe Facebook, teologul Mihail Neamţu, candidat AUR la europarlamentare.

„Chiar și așa breaz cum îl vedem, Occidentul nu-i perfect (măcar pentru că nicio lume nu-i perfectă). Dincolo de autostrăzi, tunele, poduri, căi ferate, birocrație simplificată sau prosperitate generalizată, există și o criză a valorilor morale. Consumerismul a înlocuit creștinismul. Sărbătorile seculare au ajuns mai zgomotoase decât Paștele sau Crăciunul. Bisericile sunt goale. Terorismul își cam face de cap. Multiculturalismul e un eșec. Există corupție și acolo. Există cenzură și destulă propagandă.

Iată de ce cred că e important să redescoperim nu doar România neajunsurilor, ci și tradiția culturală primenită prin acuarela unui Luchian sau Grigorescu, arhitectura Dragomirnei, zugravii de la Voroneț, ceramica de Horezu, suferința martirilor de la Sighet sau Aiud, penița harnică a lui Eliade, Păltinișul lui Noica, poezia lui Eminescu și sculptura lui Brâncuși (el însuși pribeag)…

În ce mă privește, voi trăi toată viața cu amintirea crestei Făgărașilor, a troițelor din Țara Oltului, a Psalmilor lui David, Traian Dorz și Tudor Arghezi, a dealurilor copilăriei, a bunicilor care mi-au spus povești despre o țară frumoasă și cu multe bogății hărăzită. Ea se numește România”, scrie Neamţu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button