Politică

Mihai Neamţu: Eliminarea anumitor plăți cash pregătește invazia totală asupra vieții private

„Eliminarea anumitor plăți cash pregătește invazia totală asupra vieții private. În curând, tichetele de masă vor fi preîncărcate pe un card controlat de autoritățile publice. Birocrații vor afla ce gusturi, plăceri sau preferințe ai”, scrie, pe Facebook, teologul Mihail Neamţu.

„Dacă banii-gheață facilitează doar un schimb economic, transferul digital transmite către Big Brother informații despre valori și comportamente din sfera intimității persoanei umane. Guvernul va dobândi atributele Divinității: atotputernic, atotțiitor și atotștiutor.

Va crește tendința sistemului centralizat de a supraveghea oamenii, de a stoca informații Big Data și de a programa anumite politici.

Pe măsură ce renunțăm la monede și bancnotele, noile tehnologii digitale vor pulveriza visul oricărei vieți private.

Dacă plata cu numerar respectă anonimatul, amprenta digitală va revela pentru autorități simpatiile politice, religioase sau culturale ale fiecărui cetățean. Anumite plăți vor putea fi condiționate de vaccinarea sau înscrierea copiilor la școala publică X sau Y.

Ce va dispărea? Libertatea și demnitatea”, scrie Neamţu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button