Știrile 60m.RO

Mercurialul şpăgii la spitalul din Botoşani

Procurorii DNA au dezvăluit noi detalii uluitoare despre scandalul de mită de la spitalul din Botoșani. Într-un dosar în care 15 persoane sunt urmărite penal, iar 11 dintre acestea au fost reținute, se arată că procesul de ocupare a unor posturi în spital implica sume considerabile de bani, bijuterii din aur și ceasuri de lux.

Mercurialul şpăgii la spitalul din Botoşani. Potrivit informațiilor furnizate de DNA, în ultimii 5 ani, inculpații din acest dosar au primit mită, fie direct, fie prin intermediari, constând în bijuterii și sume de bani între 8.000 și 15.000 de euro, în schimbul unui post de asistent medical. Suma exactă de mită varia în funcție de numărul intermediarilor implicați în procesul de ocupare a postului. Procurorii susțin că și pentru posturile de muncitori, îngrijitori, brancardieri sau spălătorese, suma de mită se situa între 2.000 și 5.000 de euro. Aceste sume de bani, susțin procurorii, creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar.

Mai mult, în detaliile furnizate de DNA, se menționează că „costul” pentru ocuparea unui post de asistent medical a crescut în timp. Astfel, dacă în 2019, suma estimată era de 8.000 de euro, în 2022 a ajuns la 10.000 de euro, iar în 2023 a atins valoarea de 15.000 de euro.

Pe lângă sumele de bani identificate până în prezent, procurorii au menționat că au fost implicate și „sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur și ceasuri de lux”, toate acestea fiind oferite pentru „promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi”.

Scandalul de corupție a atras atenția publicului, iar până în prezent, suma totală de bani identificată drept mită se ridică la 65.000 de euro. Cele 15 persoane urmărite penal în acest dosar sunt acuzate de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button