Medic psihiatru: Școala online va crea niște viitori tineri antisociali
Georgia Mocanu, medic la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi, susţine că închiderea şcolilor şi cursurile online nu au adus nimic bun copiilor. Psihiatrul avertizează că orele petrecute la calculator, lipsa de oxigenare a creierului şi lipsa de socializare vor crea nişte viitori tineri antisociali, cu o viaţă fictivă.
„Din punctul meu de vedere, şcoala online nu a adus niciun beneficiu. Nici pandemiei, motivul principal care a dus la acest lucru, nici copiilor, nici părinţilor, nici cadrelor didactice. Nici acum, nici pe viitor. Copiii pot fi foarte disciplinaţi, spre deosebire de adulţi, iar dacă le spui că trebuie să poarte masca, o vor purta.
Eu cred că nu le-am acordat destulă încredere copiilor noştri. Iar dacă ar fi să adresez o întrebare celor care au decis închiderea şcolilor, i-aş întreba dacă cineva a făcut un studiu, prin care să se ştie cu cât exact s-ar reduce rata infectării dacă stau copiii acasă, sau cu cât ar creşte dacă s-ar duce la şcoală.
De asemenea, aş vrea să ştiu dacă cineva a cerut unui for al psihologilor pediatri sau pediatrilor”, afirmă Georgia Mocanu, medic psihiatru.
În ultima perioadă, medicul a observat că printre pacienţi sunt şi părinţi, care susţin că niciodată nu şi-ar fi imaginat că vor ajunge la psihiatru pentru consult. Cei mai mulţi dintre ei se plâng că sunt depăşiţi şi copleşiţi de situaţia şcolilor online, având 2-3 copii.
„Părinţii încearcă să se descurce cum pot ei mai bine. Nu este aceeaşi situaţie la fiecare. Există părinţi unici cu câte un copil sau cu doi, există familii în care ambii muncesc plecând de acasă, iar copiii stau cu bonele sau bunicii. Există familii cu mai mulţi copii, care fac şcoală în acelaşi timp, cu părinţi care muncesc de acasă.Sunt multe situaţii. Eu îi sfătuiesc doar să aibă răbdare, că vom trece şi peste asta. Cu calm şi răbare, vom reveni la o normalitate. Vin la cabinet oameni care îmi spun că niciodată nu şi-ar fi imaginat că vor ajunge la mine pentru consult.
Sunt depăşiţi de situaţia şcolilor online, având doi, trei copii, care fac şcoală online în acelaşi timp. Să ne amintim cât de afectaţi eram ca părinţi, când copiii petreceau prea mult timp în fata calculatorului. Cum psihologii ieşeau pe toate canalele media să ne spună să reducem numerele de ore petrecute de copil la TV, calculator, telefon. Se insista pe socializare, pe mişcare”, declară psihiatrul Georgia Mocanu pentru ADEVARUL.RO.
Medicul se teme că lipsa de socializare din timpul pandemiei, lipsa de mişcare, vor crea nişte viitori tineri antisociali, cu o viaţă fictivă în lumea virtuală, incapabili să se simtă bine în societate.
„Se va spune că acum scopul este scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV 2, dar dacă s-ar fi întors la şcoală aceşti copii, cu cât ar fi crescut? Însă punând în balanţă orele petrecute la calculator, lipsa de oxigenare a creierului, lipsa de joacă, de mişcare, de socializare, ce vor face pe viitor? Va crea nişte viitori tineri antisociali, cu o viaţă fictivă în lumea virtuală, incapabili să se simtă bine în societate. Se vor crea tulburări de personalitate! Aceste tulburări de personalitate sunt patternuri pentru viitoarele boli psihice”, avertizează medicul.
Cum afectează psihicul virusul SARS-COV 2
Există şi o puternică legătură între psihic şi virusul SARS-COV 2. Din păcate, virusul nu ţine cont de categoria socială, de profesie sau de vârstă şi poate afecta din punct de vedere psihic pe oricine într-un moment de slăbiciune. Printr-o astfel de experienţă a trecut şi medicul Georgia Mocanu, din cauza durerilor provocate de virus. Aceasta ne-a povestit momentele dificile prin care a fost nevoită să treacă şi cum a reuşit să învingă momentul de cumpănă.
„Am fost infectată cu virusul SARS-COV 2, iar în ziua a 5-a de stat doar în pat, fără să fie nimeni lângă mine, fără sa părăsesc măcar dormitorul, decât până la baie, am avut o uşoară criză. După un episod de vărsături, am început să plâng. Simţeam că nu mai pot! Mă dureau toate, tuşeam pentru că nu mai aveam ce vomita… A fost îngrozitor! Si mi-am dat seama că este, de fapt, un prag psihologic. E acel moment în care îţi vine să faci orice, numai să se termine odată! Atunci, mi-am adunat toate puterile şi am spus că e momentul să fiu puternică. Şi, cu mari eforturi, am reuşit sa intru la duş. De atunci, a început refacerea mea.
Însă dacă oamenii nu au resurse fizice, dacă sunt mai în vârstă, obezi sau hipo/hipertensivi sau cu orice alte boli, atunci momentul revenirii nu va avea loc! Şi sunt capabili să facă gesturi tragice. Pragurile psihice sunt cele care ne ridică, dar care ne pot şi doborî. Psihicul are un rol important”, spune medicul. Stresul duce la scăderea imunităţii Panica reprezintă o stare de frică apărută din senin, fără nicio justificare aparentă. Însă, în momentul atacului de panică, se instalează dispneea, respectiv greutatea în respiraţie, spune medicul.
„Dacă deja există o problemă respiratorie la pacientul respectiv, normal că va respira şi mai greu, va creşte necesarul de oxigen, corpul va intra în stare de alertă. Şi iată un cerc vicios, în care panica accentuează dispneea, care, la rândul ei, întreţine panica. Pe de altă parte, stresul e un factor care scade imunitatea generală a organismului. Stresul înseamnă producerea de către organism a unor hormoni care, în cantitate mare şi permanentă, afectează toate organele.
Atâta timp cât avem stres, avem cortizol, care prin sânge ajunge la toate organele, pe câte le poate afecta mai mult sau mai puţin. organism care este supus mereu stresului, va fi un organism care nu mai este capabil să lupte cu duşmanii: cu virusurile, cu bacterile. Şi atunci, evident, va reacţiona mult mai neplăcut faţă de un alt organism, mai puţin stresat, supus aceloraşi factori traumatizanţi.”, declară medicul.
Cum putem face faţă virusului din punct de vedere psihic, cum putem ajuta organismul să lupte şi să iasă învingător? Nu există o reţetă sau un medicament minune, însă trebuie respectate câteva reguli. Care sunt acestea, aflăm tot de la medicul psihiatru. „Indiferent de virus, organismul nostru trebuie să lupte şi să iasă învingător. Trăim într-un ambient plin de microorganisme neprielnice.
Mereu intrăm în contact cu ele, de exemplu: bacilul Koch, virusul hepatic, staffilococi, streptococi. Unii se îmbolnăvesc şi mor, alţii sunt doar purtători, alţii trec prin forme severe de boală. Aşa a fost de când lumea, nu doar acum. Acum nu avem experienţa cu acest virus şi încă ne chinuim să îi desluşim tainele, cu scopul de a-l face inofensiv. Ca să facem inofensiv orice agent patogen, trebuie să ne ferim de el, în primul rând. Apoi, trebuie să avem un organism clădit bine, sănătos, care să identifice duşmanul şi să-l anihileze. Aşadar, dormiţi suficient, mâncaţi sănătos şi suficient, păstraţi o igienă normală şi purtaţi masca”, recomandă medicul psihiatru.