Social

MediaSind solicită Guvernului recunoaşterea jurnaliştilor drept lucrători esenţiali

De Ziua Presei, Sindicatul Român al Jurnaliştilor şi Federaţia FAIR- MediaSind au început demersurile pentru introducerea jurnaliştilor în categoria condiţiilor de muncă speciale, ceea ce ar putea acorda jurnaliştilor posibilitatea de a ieşi cu 13 ani mai devreme la pensie, potrivit unui comunicat al MediaSind.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor şi Federaţia FAIR- MediaSind cer Guvernului României să le acorde lucrătorilor din mass-media compensaţiile adecvate pentru acest statut, inclusiv prin introducerea în noua Lege a Pensiilor sau modificarea actualei legi a unor prevederi specifice care să le recunoască condiţiile speciale de muncă, ceea ce ar putea permite ieşirea cu 13 ani mai devreme la pensie.

„Acum când există războiul din Ucraina iar fenomenul fake-news a luat o amploare îngrijorătoare, este necesar mai mult ca oricând ca munca jurnaliştilor profesionişti să fie susţinută şi de la nivel guvernamental prin luarea unor decizii urgente şi eficiente. Este bine cunoscut faptul că jurnaliştii din mass-media au o muncă stresantă, care le afectează în orice moment sănătatea. Sunt multe cazuri când jurnalişti profesionişti au clacat, unii chiar recurgând la măsuri extreme. Totodată, viaţa acestora este pusă în pericol din cauza specificului activităţii sale, mulţi colegi fiind ameninţaţi, loviţi sau chiar ucişi. În acest sens, un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor arată că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase meserii” se arată în comunicatul MediaSind.

Conform sursei citate, liderii organizaţiei au înregistrat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale Expunerea de motive şi lista funcţiilor din cultură şi mass-media care să beneficieze de aceste condiţii, în baza hotărârii Congresului Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind privind demararea demersurilor pentru introducerea unor categorii de angajaţi din Cultură şi Mass-Media în condiţiile speciale prevăzute de Legea nr.263/2010.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button