Matteo Salvini îi cere Ursulei von der Leyen să se scuze sau să demisioneze: Ce este asta, o amenințare? Aroganță rușinoasă
Președintele Comisiei Europene a vorbit despre „instrumente” de sancționare a eventualelor atacuri la adresa democrației în eventualitatea victoriei coaliției de dreapta la alegerile legislative italiene.
Liderul italian Matteo Salvini, a cerut vineri, 23 septembrie, „scuzele sau demisia” Ursulei von der Leyen, care a menționat „instrumentele” de care dispune Bruxelles-ul pentru a sancționa eventualele atacuri la adresa principiilor democratice ale UE în cazul unei victorii a ultraconservatorilor la alegerile legislative.
„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am vorbit despre Ungaria și Polonia, avem instrumente”, a avertizat președintele Comisiei Europene în răspunsul la o întrebare despre alegerile de duminică din Italia pentru care se anunță o coaliție dreapta/extrema dreaptă drept favorită în sondaje.
„Aroganță rușinoasă”
„Vom vedea rezultatul alegerilor, tocmai am avut alegeri și în Suedia”, câștigate de dreapta cu sprijinul extremei drepte. „Abordarea mea este că, indiferent de guvernul ales democratic, lucrăm împreună”, a spus ea în timpul unei vizite de joi seară la Universitatea Americană din Princeton.
Matteo Salvini, liderul Ligii, un partid suveranist aliat cu partidul liberal Forza Italia și cu partidul patriotic Fratelli d’Italia (Meloni) în această coaliție de dreapta anunțată ca favorită, a răspuns ferm vineri.
„Ce este asta, o amenințare? Aroganță rușinoasă. Respectați votul, liber, democratic și suveran al poporului italian! Prieteni ai tuturor, servitori ai nimănui ”, a scris el pe contul său de Twitter.
„Fie își cere scuze, fie demisionează”, a mai spus el pentru cotidianul Il Corriere della Sera . Același discurs de la vicepreședintele Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi. Declarațiile Ursulei von der Leyen sunt „ingerință ” în campanie, a spus Antonio Tajani.
Purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen a reamintit vineri că Comisia lucrează „cu orice guvern care iese din alegeri și care este dispus să colaboreze cu Comisia Europeană”.
„Este absolut clar că președintele nu a intervenit la alegerile din Italia. Când s-a referit la instrumente, s-a referit în mod specific la procedurile aflate în derulare în alte țări ale Uniunii Europene”, a declarat Eric Mamer.
Comisia Europeană s-a angajat într-o confruntare cu Ungaria și Polonia, pe care le acuză de încălcări ale statului de drept. Bruxelles refuză în special să le plătească fonduri atâta timp cât nu au implementat reformele solicitate.