Măsurile PSD și PNL, muncă la negru: 108 mii de contracte part-time au fost desființate de la 1 august din cauza suprataxării
În ultima săptămână s-au desființat 108 mii de contracte part-time, scrie Euronews, citând date obținute de la Inspecția Muncii. Acest număr reprezintă aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluție din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare de la 1 august.
Reamintim că Guvernul a decis că, de la 1 august, angajatorii care au angajați part-time (cu normă parțială de lucru) trebuie să plătească la stat contribuții sociale (contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate) la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt sub nivelul salariului minim brut. Valentina Saygo, expert contabil, a venit și cu un exemplu concret: pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele privind CAS și CASS vor crește de la 447 lei la 893 lei.
Analiștii, consultanții fiscali și mediul de afaceri au avertizat dinainte că această măsură va duce la concedieri în rândul angajaților part-time.
Aproape 60% din companiile cu angajați part-time au afirmat că vor recurge la concedieri, în timp ce 19,9% vor suporta plata contribuțiilor din veniturile firmei, iar alți 13,9% vor păstra angajații cu normă parțială, dar vor mări salariile la nivelul salariului minim, conform unui sondaj derulat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România. Dintre cei care au spus că vor face concedieri, 47,7% au evidențiat că vor renunța la toți angajații part-time, în timp ce 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.
Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.