Mărturiile veteranilor din Afganistan: Mi-am pierdut picioarele pentru nimic? Camarazii mei au murit în zadar?
Publicația britanică Daily Mail a publicat o serie de mărturii ale veteranilor de război britanici și ale rudelor soldaților căzuți în luptă, după vestea că talibanii au recucerit capitala Kabul și vor instaura un Emirat islamic al Afganistanului. Prăbușirea regimului este una de-a dreptul dramatică: în doar câteva zile, insurgenții au desfășurat o ofensivă care i-a adus până în Palatul prezidențial al fostului lider Ashraf Ghani, acum fugit în Tajikistan. Americanii și britanicii se rezumă în prezent doar la controlul Aeroportului internațional din Kabul, sigura cale de a evacua personalul militar și diplomatic, precum și colaboratorii afgani, ce se află în pericol de represalii.
Familiile soldaților britanici care au murit în luptele din Afganistan au urmărit cu furie cum țara este abandonată din nou în mâinile talibanilor, scrie Daily Mail. Sarah Adams, al cărui fiu, James Prosser, a murit la doar 21 de ani într-un atac cu bombă, a mărturisit că noaptea trecută s-a întrebat „pentru ce a fost tot acest sacrificiu”. „E devastator să vezi ce se întâmplă în Afganistan în ultimele zile. Tot ce a construit se va dărâma. Ți se rupe inima, nu doar pentru familiile care au pierdut fii și soți, ci și pe pentru cei care au servit și duc în continuare rănile fizice și mentale. Pare că nu a meritat deloc”, a fost de părere femeia, în vârstă de 59 de ani.
Sergentul Rayner își conducea oamenii într-o patrulă de rutină atunci când a fost ucis de o bombă artizanală. Soția lui i-a scris acum premierului Boris Johnson și a cerut o anchetă pentru a afla de ce reușitele Regatului Unit s-au făcut pulbere în doar câteva zile. Și nu e singura care își pune întrebări. „A meritat? Probabil nu. Mi-am pierdut picioarele pentru nimic? Așa se pare. Camarazii meu au murit în zadar? Da”, a scris pe Twitter, la rândul lui, Jack Cummings, un veteran care și-a pierdut ambele picioare în 2010, în Afganistan.
Marea Britanie a pierdut 456 de oameni în conflictul din Orientul Mijlociu, dintre care 100 doar într-un singur an – 2009. Rudele militarilor morți cer acum explicații.