Internațional

Mark Rutte își cumpără postul la NATO!? Olanda a majorat ajutorul acordat Ucrainei cu încă 4,4 miliarde de euro

Guvernul olandez a anunțat că a decis să mărească volumul de asistență militară și umanitară pentru Ucraina cu încă 4,4 miliarde de euro, aceste fonduri urmând să fie alocate din 2024 până în 2026, potrivit BBC.

Vineri, premierul interimar al Olandei, Mark Rutte, a anunțat că pe parcursul anului curent Haga va aloca suplimentar 1 miliard de euro pentru asistența militară acordată Ucrainei, iar în 2025 încă 3 miliarde de euro. În plus, Olanda va aloca 400 de milioane de euro pentru a sprijini economia ucraineană.

Înainte de acest anunț, Olanda plănuia să aloce 2 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în 2024.

Olanda este unul dintre cei mai activi aliați ai Ucrainei în Europa, intenționând inclusiv să furnizeze Forțelor Armate ucrainene avioane de luptă F-16.

Viitorul executiv ar urma să fie format de o coaliție de partide dar în general negocierile în Olanda durează adesea multe luni – iar până la apariția unui nou guvern, țara este condusă de cel vechi.

Partidul Libertății, de extremă dreapta, condus de Geert Wilders, considerat mai sceptic în ceea ce privește susținerea Ucrainei, a obținut cele mai multe locuri la alegerile din noiembrie.

În martie, Wilders a anunțat că nu mai face presiuni pentru a deveni prim-ministru; în același timp, influența partidului său asupra politicilor viitorului guvern va fi, într-un fel sau altul, semnificativă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button