EconomiePolitică

Marius Lulea(AUR): trebuie să reducem de 3 ori numărul de UAT-uri și instituții ale statului

Marius Lulea este antreprenor dar și vicepreședinte al AUR. Prezent prin țară pentru o serie de conferințe cu tema “ce vor românii ” acesta a vorbit despre necesitatea reformării statului.

“Astazi statul român este suprabirocrarizat. Avem peste 6.000 de instituții publice centrale și descentralizate și aproximativ 3200 de unități adminitrativ-teritoriale.

Avem sute de comune cu mai puțin de 1.000 de locuitori. Avem o comună cu 100 de persoane. Este vorba despre comuna Bătrâna din Hunedoara.

Toate aceste instituții nu fac decât birocrație, încurcă, împiedică orice inițiativă privată.

Contactul între cetățean și instituțiile publice trebuie redus, avem nevoie de digitalizare, de mai puține foi, de reducere birocrației.

Dacă nu simplificăm modul de funcționare al statului nu vom putea face față concurenței globale. Trebuie să facem din România un paradis pentru oamenii de afaceri din toată lumea”.

Marius Lulea a vorbit și despre legislația din România:

“Avem prea multe legi, sunt prea multe formulare, sunt prea multe condiții. Acestea trebuie să fie reduse, o bună parte trebuie eliminate în totalitate.

În România totul durează de 3-4 ori mai mult datorită birocrației. Acest lucru face ca investițiile să meargă greu, să avem o viteză scăzută de rotație a banilor în economie.

Prin reducerea birocrației banii vor circula mai repede, se vor plăti mai multe taxe și se vor crea locuri de muncă bine plătite și eficiente”.

Vicepreședintele AUR a vorbit și despre dezechilibrul dintre stat și mediul privat:

“Avem prea mulți angajați la stat și prea puțini în mediul privat. Avem prea mulți români care lucrează afară datorită sărăciei induse aici de către partidele politice.

Sunt câteva chestiuni simple: trebuie să mutăm 300.000 de angajați politici de la stat la privat. În acest fel nu doar că vom avea mai mulți plătitori de taxe și creatori de valoare adăugată, dar vom avea și mai puțini angajați la stat, adică bani pentru investiții”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button