UNICEF: Accesul inegal la învățământul de la distanță adâncește criza educației

„Există inegalități profunde în ceea ce privește accesul la tehnologie și la materialele necesare pentru a continua învățarea într-o perioadă în care școlile sunt închise. De asemenea, copiii al căror proces de învățare beneficiază de un sprijin limitat din partea familiei nu au aproape niciun mijloc de a-și susține educația. Oferirea unor instrumente educaționale și accelerarea obținerii accesului la internet pentru fiecare școală și fiecare copil sunt esențiale”, a declarat Robert Jenkins, director al departamentului pentru educație din cadrul UNICEF. „O criză a educației exista deja înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19. În prezent ne confruntam cu o criză care se adâncește si generează si mai multe disparități”.
În 71 de țări, mai puțin de jumătate din populație are acces la internet. În ciuda acestei disparități, 73% dintre guvernele celor 127 de țări care raportează date folosesc platforme online pentru a oferi educație în perioada când școlile rămân închise . În țările raportoare din America Latină și regiunea Caraibelor, 90% dintre măsurile guvernamentale privind continuitatea învățării includ platforme online.
În majoritatea țărilor din Africa, mai puțin de un sfert din populație are acces la internet .
Datele UNICEF din 14 țări arată că elevii care au acces la internet la domiciliu au competențe de citire de bază mai dezvoltate decât copiii care nu au acces.
În ciuda disparităților privind averea, televiziunea este principalul canal folosit de guverne pentru a oferi educație la distanță; 3 din 4 guverne din 127 de țări participante la studiu folosesc televiziunea ca sursă de educație pentru copii . Peste 90% din țările din Europa și Asia Centrală folosesc televiziunea ca mijloc de învățare la distanță; în Asia de Sud, procentul este de 100% . În America Latină și Caraibe, 77% dintre țări oferă programe de educație prin intermediul canalelor de televiziune naționale .
În 40 din 88 de țări în care există date, copiii care locuiesc în gospodării urbane au șanse de cel puțin două ori mai mari să aibă un televizor decât copiii din gospodăriile rurale. Cele mai mari disparități se găsesc în Africa sub-sahariană. În zonele rurale din Ciad, doar 1 din 100 de gospodării are televizor, comparativ cu 1 din 3 gospodării din mediul urban. În zonele rurale din Guineea și Mauritania, 8% și, respectiv, 7% dintre gospodării au televizor, comparativ cu 76% dintre gospodăriile din zonele urbane din ambele țări.
Radioul este pe locul trei în clasamentul platformelor cel mai frecvent utilizate de către guverne pentru a oferi educație în perioada când școlile sunt închise; 60% dintre cele 127 de țări analizate folosesc această metodă . Procentul gospodăriilor care dețin un aparat de radio variază foarte mult în cadrul regiunilor, precum și de la o regiune la alta. Doar 1 din 5 gospodăriile din Asia de Sud deține un aparat radio, comparativ cu 3 din 4 gospodării din America Latină și Caraibe .
Peste jumătate dintre țări folosesc SMS-ul, dispozitivele mobile sau rețelele de socializare ca sistem alternativ de furnizare a actului educațional; în Europa și Asia Centrală, 74% dintre țările participante la studiu folosesc aceste metode . Aproximativ jumătate dintre cele 127 de țări oferă resurse tipărite, ce pot fi luate acasă; doar 11% asigură vizite la domiciliu.
Există disparități majore între cele mai bogate și cele mai sărace gospodării și în materie de acces la electricitate. Aproape toate metodele utilizate pentru a oferi educație la distanță necesită electricitate. Cu toate acestea, în cele 28 de țări unde există date disponibile, doar 65% dintre gospodăriile aflate în categoria celor mai sărace au energie electrică, comparativ cu 98% dintre gospodăriile din categoria celor mai bogate. În șapte țări, inclusiv Coasta de Fildeș, Lesotho, Kiribati, Sudan, Gambia, Guineea-Bissau și Mauritania, mai puțin de 10% dintre cele mai sărace gospodării au energie electrică .
De la începutul pandemiei de COVID-19, sistemele de învățământ din multe țări s-au transformat rapid pentru a sprijini copiii în vederea învățării la distanță.
Sursa: www.stiriletvr.ro
- Bătălia pe putere continuă: Crin Antonescu îi sugerează lui Nicușor Dan să se retragăCrin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, respinge ideea unui candidat unic propus de Nicușor Dan și lansează un mesaj tranșant: cei care nu au șanse reale ar trebui să se retragă din cursă. Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare pentru alegerile prezidențiale, a reacționat dur la propunerea lui Nicușor Dan …
- Florin Călinescu: Tot ce am trăit de la 6 decembrie încoace este o bătaie de joc pe faţă la adresa românilorFlorin Călinescu atacă dur decizia de anulare a turului doi. Actorul acuză o bătaie de joc la adresa voinței populare și spune că trăim un moment incredibil, în care nici măcar nu mai e nevoie de dovezi pentru a sfida alegerile. „Faci turul doi și cu asta, basta!” sunt cuvintele lui Călinescu. „Am spus de …
- Sebastian Burduja nu exclude majorări ale facturilor la energie electrică după 1 iulieMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că facturile la energie electrică ar putea crește după 1 iulie, deși nu vor fi majorări semnificative pentru consumatorii casnici. Acesta a recomandat românilor să verifice ofertele de pe portalul ANRE pentru a găsi cele mai bune prețuri. În același timp, a subliniat că există mecanisme de sprijin pentru …
- AEP le cere candidaților să spună de unde vin banii de campanie. Nicușor refuză să spună cine îl finanțeazăMesaj de ultimă oră de la Autoritatea Electorală Permanentă! Autoritățile fac apel la candidați să respecte principiul transparenței în finanțarea campaniei electorale, totul după ce toți liderii politici i-au cerut lui Nicușor Dan să explice de unde are bani pentru panourile împrăștiate în toată lumea. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, …
- Am donat Ucrainei sistemul Patriot, ca să plătim unul nou. Ciolacu: Deja am făcut plata. Mă bucur că ne vine un model nouRomânia a donat un sistem Patriot Ucrainei anul trecut, iar acum, Guvernul României a anunțat că a plătit pentru înlocuirea acestuia cu un model nou. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a exprimat satisfacție pentru achiziția unui sistem mai modern, criticii sunt îngrijorați de costurile enorme și impactul asupra securității interne a țării. România a …