Politică

Marius Lulea: Fără construirea de spitale tip în fiecare județ, moderne și sigure, tot vom avea astfel de situații

Liderul AUR, Marius Lulea, afirmă că România are nevoie urgentă de un plan național pentru construirea de spitale tip în fiecare județ, deoarece 95% din spitale nu îndeplinesc condițiile elementare de fucționare și remediare ar costa mai mult decât construirea unei unități spitalicești moderne.

„În România, fără construirea de spitale tip în fiecare județ, moderne și sigure, tot vom avea astfel de situații. Peste 95% din unitățile medicale nu îndeplinesc condiții elementare de funcționare și nu există nici o perspectivă de remediere. În majoritatea cazurilor reabilitarea este o soluție mai scumpă sau nu este o soluție(nu poți modifica lățimea ușilor, scărilor sau holurilor decât dacă demolezi). Funcționăm în clădiri cu durata de viață expirată, cu instalații cu mult subdimensionate față de nevoile moderne, actuale.”, a declarat Marius Lulea.

De profesie drd. inginer în construcții, verificator de proiecte și diriginte de șantier, Marius Lulea, afirmă că i-a transmis fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, că trebuie să construiască spitale tip județene prin Compania Națională de Investiții însă acesta nu a făcut nimic pentru sistemul sanitar din România. Vlad Voiculescu și-a angajat prietenul, Vlad Mixich, ca și consilier pentru spitalul regional din București cu un salariu de 475 de mii de euro pe an.

„În ianuarie i-am spus lui Vlad Voiculescu că trebuie să construiască spitale tip județene prin CNI, care deține infrastructura necesară de la construirea sălilor de sport. Nu prea a înțeles ce vorbeam. O să o facă AUR începând cu 2024, dar este oare corect ca românii să tot moară până atunci?

În timpul unui incendiu marea majoritate a persoanelor mor intoxicate cu fum și gaze toxice fierbinți, ulterior, datorită rănilor deschise, numărul de victime crește a urmare a infecțiilor aproape imposibil de controlat. Se caută vinovați punctual, ca să se spele pe mâini, dar atunci când ai incendii prin toată România, problema nu mai este una locală ci sistemică și trebuie căutate soluții la vârf. Soluții sunt simple: finanțarea de investiții în clădiri noi, dar cum banii se fură nu mai rămân și de spitale.

P.S. Iar vor căuta vinovați directori, asistente, medici, pompieri, când problema este una cronică. Degeabă strigă ei dacă nu primesc bani de investiții, deoarece banii se fură. Când ai un incendiu poate fi o persoană de vină, când au loc incendii repetate problema trebuie căutată la nivel central.”, a mai spus vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

7 oameni și-au pierdut viața într-un incendiu la Spitalul de boli infecțioase Constanța, în această dimineață.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button