Prima PaginăȘtirile 60m.RO

Ungaria cumpără o clădire istorică în Cluj. Guvernul de la Budapesta, investitor imobiliar în Transilvania

Ungaria a cumpărat, prin intermediul unei fundații de stat, clădirea care adăpostea Hotelul Melody din centrul municipiului Cluj, transmite Actual de Cluj. E vorba despre un monument istoric, care urmează să găzduiască Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, universitate deținută de Fundația maghiară Sapienția.

Statul român avea drept de preemțiune, dat fiind că e vorba despre o clădire – monument istoric, dar Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj nu ar fi acceptat să plătească prețul cerut de proprietar, adică 5,6 milioane de euro, potrivit Făclia.

În schimb, moștenitorii fostului proprietar Marius Trif au vândut clădirea Fundației Sapienția, care este finanțată de statul maghiar.

Context. Instituții și companii deținute de statul maghiar au mai cumpărat în ultimii ani clădiri istorice din Transilvania. Tot în Cluj, Fundația Sapienția a cumpărat în 2002 cu un milion de dolari fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin. În Satu Mare, compania maghiară de stat MANEVI Zrt a cumpărat Hotelul Dacia în 2017, iar în Carei aceeași firmă a achiziționat sediul istoric în care a funcționat primăria orașului.

În luna iunie 2020, Guvernul Ungariei a inițiat un proiect legislativ, trimis deja în Parlament, care i-ar da posibilitatea să cumpere proprietăți imobiliare în toată Europa Centrală și de Est. Guvernul Viktor Orban, care are un plan economic agresiv în toate statele învecinate, va deveni jucător pe piața imobiliară din regiune prin intermediul unei fundații controlate de guvern.

Ce va cumpăra guvernul Ungariei? Orice proprietate imobiliară care are orice legătură cu Ungaria sau cu cetățenii maghiari, inclusiv legături istorice, culturale sau arhitectonice. Practic, plaja de posibile achiziții este uriașă, potrivit Daily News Hungary.

Guvernul va cumpăra clădirile vizate și le va reface și gestiona, potrivit proiectului legislativ inițiat de vicepremierul Zsolt Semjén.

  • SURSE: Grindeanu va fi arestat de Kovesi pentru frauda licitațiilor autostrăzilor ce se construiesc în Moldova
    Sorin Grindeanu a reușit performanța de a compromite definitiv imaginea României în fața Uniunii Europene. Nu mai vorbim despre simple întârzieri sau erori birocratice — ci despre fraudă în toată regula. Licitațiile pentru autostrăzile din Moldova, finanțate cu bani europeni, au fost viciate de la un capăt la altul. Uniunea Europeană a constatat că nu …
  • Omul pe care Bolojan îl plimbă pe bani mulți prin CA-uri are și „spor de femeie”
    Adrian Foghiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, a fost numit președinte provizoriu al Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie de stat controlată integral de Ministerul Energiei. Foghiș a fost numit în funcție pe 11 iunie, în mandatul de …
  • Cum au ratat guvernele PSD/PNL finalizarea centralei nuclear-electrice. Au furat
    Centrala nucleară de la Cernavodă trebuia să aibă cinci reactoare. În 2025, funcționează doar două. Restul – promisiuni, studii, parteneriate ratate și multă minciună. Ce s-a întâmplat? Simplu: au furat. După Revoluție, România a moștenit o infrastructură nucleară unică în regiune. Reactoarele 3, 4 și 5 aveau structuri ridicate parțial. Părea logic să continue. Dar …
  • Românii sunt impozitați pe inflație. Statul minte, iar economia reală crapă
    Guvernul se laudă cu o inflație „domolită” sub 6%. În realitate, românii trăiesc cu o inflație de peste 10%. Cum e posibil acest contrast? Simplu: se manipulează coșul de consum. Se exclud produsele care cresc cel mai mult – energia, carnea, laptele, hainele, reparațiile. În schimb, se introduc în calcule produse de sezon sau ieftiniri …
  • Doar unul din trei copii mai ajunge să ia bacul. Guvernele PSD/PNL au distrus școala românească
    Acum 18 ani, în clasele pregătitoare intrau peste 200.000 de copii. Astăzi, doar o treime dintre aceștia mai ajung să ia bacalaureatul. Restul? Pierduți pe drum. Abandonați de un sistem educațional incoerent, subfinanțat și sabotor chiar prin politicile celor care ar trebui să-l protejeze. Statul român nu a reformat educația. A distrus-o. Fiecare guvern a …
Back to top button