Știrile 60m.RO

Marius Lulea (AUR): Sunt bani pentru creșterile salariale ale profesorilor. Statul alocă 50 de milioane de euro în fiecare an partidelor politice

Marius Lulea, prim-vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, este alături de profesorii care cer Guvernului majorarea salariilor, în condițiile în care un profesor debutant câștigă 2.200 de lei pe lună – mai puțin decât un zidar. Lulea a mai spus că afirmațiile liderilor PSD și PNL care se plâng că nu sunt bani pentru aceste creșteri nu sunt adevărate – statul cheltuie sume colosale anual pe achiziții fictive și pe susținerea partidelor politice.

În context, prim-vicepreședintele AUR a reamintit că alianța PSD-PNL a votat pentru majorarea salariilor aleșilor locali în plină criză economică.

„Li se spune profesorilor că nu este acum momentul, că nu sunt bani. Au fost bani pentru creșterile salariale pentru primari, pentru președinții de consilii județene, s-au dat bani și la parlamentari, se dau 50 de milioane de euro în fiecare an la partidele politice, dar ei le spun profesorilor că nu sunt bani. Eu le spun profesorilor că bani, dar sunt mințiți. Să trăiești cu 2.200 de lei după ce au dublat prețurile în ultimii trei ani reprezintă bătaia de joc pe care guvernarea actuală adică PSD și PNL o face la adresa celor care ar trebui să ocupe de viitorul copiilor.

Și spun că sunt bani pentru că mulți profesori trăiesc cu doar 2.200 lei, cei care sunt debutanți. Nu ar trebui să existe niciun salariu sub 3000 RON sau chiar sub 4000 RON.”

Marius Lulea a precizat că efortul bugetar nu este foarte mare, este vorba doar de 100 de milioane de euro pe an. Or, statul cheltuie doar pentru pensiile speciale 1% din PIB. Dacă s-au găsit bani pentru avioane vechi de 40 de ani care au costat 1 miliard de euro, pentru vaccinuri de 2 miliarde de euro, atunci există bani și pentru profesori. „În fiecare an sunt tot felul de cheltuieli fictive pe care statul le face pentru ca banii să intre în buzunarul unora, dar nu au găsit 100 de milioane de euro să se asigure că fiecare profesor pleacă acasă cu cel puțin 3000 RON”, a adăugat prim-vicepreședintele AUR.

Să fim solidari cu cerințele profesorilor. Ei se ocupă de generațiile viitoare

„Profesorilor le spun mai mult decât atât: sunt bani să se crească salariul fiecărui profesor cu cel puțin 1 000 RON: sunt 360.000 de cadre în sistemul de educație, de profesori. Aceste efort de creștere cu 1 000 RON înseamnă cheltuială bugetară de doar 1 miliard de euro, iar mare parte din acești bani se întorc în realitate în economia reală, deci statul recuperează încă jumătate dintre ei. De aceea, să fim solidari cu cerințele pe care profesorii le au, căci nu este normal ca un profesor astăzi să câștige mai puțin decât un zidar sau un dulgher”, a mai spus Lulea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button