Știrile 60m.RO

Marius Lulea (AUR) despre cum să deblochezi fondurile UE pentru localitatea ta / Forumul Aleșilor Locali

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își demonstrează angajamentul pentru îmbunătățirea administrației publice locale prin organizarea celei de-a doua ediții a Forumului Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație”. Evenimentul reprezintă o platformă vitală pentru schimbul de idei și strategii, având scopul de a optimiza procesele administrative la nivel local prin introducerea unor soluții inovatoare și eficiente.

Marius Lulea: „Ca și specialist, mă confrunt deseori cu un dezinteres în căutarea soluțiilor, pe de altă parte, poate și cu o lipsă de experiență. Astăzi, sunt foarte mulți bani la dispoziție, însă birocrația este mare. O autoritate locală, în afara surselor proprii de care poate dispune, dar cam 80% din autoritățile locale nu au surse proprii, peste 80% din autoritățile locale din România nu reușesc la sfârșit de an sau la sfârșit de lună să rămână cu bani din sursele proprii cu care să poată să facă investiții majore. Sunt sursele județene, sursele naționale – sunt bani care se pot da fie direct de la bugetul de stat, fie prin intermediul ministerelor. România are la dispoziție din bugetul european actual, pe cel precedent nici nu l-am terminat, încă mai depunem cereri de decontare, undeva la 50 de miliarde de euro.

Din PNRR mai sunt încă 30 de miliarde de euro. De aceea spun că bani sunt foarte mulți. Cu părere de rău, tot spun că autoritățile centrale, respectiv Guvernul României și ministerele, pun la dispoziția celor care ar trebui să fie beneficiari ghiduri mult prea târziu. Nu e normal să avem 3 ani întârziere la ciclul bugetar 2016 – 2021. Noi încă mai decontăm bani, intrăm în anul 3 de întârziere pentru lucrările din acea perioadă. Din ciclul actual nu s-au depus cereri de finanțare pentru că nu există ghiduri nici pentru 5% din bani. Sunt 9 miliarde de euro care stau în BNR trimiși de UE și care nu se pot accesa pentru că nu s-au creat condițiile necesare accesării acestor bani. În această perioadă se spune autorităților locale că nu sunt bani, trebuie să strângem cureaua. Ce ar fi însemnat pentru Guvernul României, pentru cei care lucrează în ministere să își facă treaba și să fi publicat și ei ghidurile de finanțare în 2 – 3 luni din momentul în care s-au acordat aceste sume de bani.

De foarte multe ori am observat că se fac proiecte inutile și o spun tot ca specialist. Adică, dacă aceasta e linia de finanțare o accesăm, deși ulterior constatăm că nu are cine să stea în acele școli sau cine să folosească sala de sport. Și atunci cred că, cumva, lucrurile trebuie să fie luate invers de către autoritățile locale, adică să vedeți ce nevoi aveți, ce își dorește cetățeanul de la dumneavoastră din localitate, faceți-vă proiectele, noi am făcut acest lucru de multe ori, și pe urmă cu siguranță că împreună cu specialiștii veți găsi sursa de finanțare. Eu nu am niciun proiect pe care să-l fi început fără să știu de la început pe ce linie de finanțare vom merge și că în cele din urmă să obținem într-un an, maxim doi, linia de finanțare. Fiind bani, să știți că de multe ori se întâmplă să vi se ceară proiecte, mai ales la final de ciclu bugetar, care se vor băga pe repede înainte, pentru că ei trebuie să cheltuie banii respectivi, iar din acest motiv cam toate proiectele depuse ajung să fie finanțate, chiar dacă cu întârziere”.

Forumul Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a fost conceput ca o platformă de dezbatere extinsă și esențială, menită să faciliteze o mai bună înțelegere a problemelor complexe cu care se confruntă administrația locală și a necesității de a redefini administrația publică.

Evenimentul reunește aleși locali de la toate partidele din România, invitați străini și specialiști în domeniul administrației publice.

Scopul principal al forumului este de a identifica modele de bună practică care să contribuie la eliminarea criteriului politic în alocarea fondurilor publice. În acest sens, realizarea unei analize-diagnostic a situației actuale la nivelul administrației centrale și locale, stabilirea priorităților care trebuie luate în considerare pentru rezolvarea problemelor și identificarea resurselor disponibile sunt doar câteva dintre condițiile necesare pentru formularea unei strategii coerente de reorganizare a Administrației Publice.

Forumul reprezintă o oportunitate unică pentru aleșii locali de a împărtăși experiențe, a învăța unii de la alții și a dezvolta soluții inovatoare pentru provocările cu care se confruntă administrațiile locale. De asemenea, oferă o platformă pentru dialog și colaborare între diferitele părți interesate, inclusiv guvernul, partidele politice, experții în administrație publică și societatea civilă.

Cea de-a doua ediție a Forumului Aleșilor Locali „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a reprezentat un pas important în direcția îmbunătățirii administrației publice locale din România.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button