Politică

Marius Lulea (AUR): ,,Cifrele alegerilor arată că au fost fraudate!“

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a fost invitat la emisiunea Lumea Justiției cu Răzvan Savaliuc, unde au fost dezbătute o serie de subiecte privind alegerile comasate, tema alegerilor prezidențiale, dar și poziția AUR pe plan extern. Marius Lulea a făcut o serie de precizări în privința fraudării alegerilor din 9 iunie și starea de sărăcie extremă în care a fost adus votantul român de către guvernările PSD-PNL.

Răzvan Savaliuc: Vis-a-vis de alegerile locale din 9 iunie și cele europarlamentare, credeți că au fost corecte, că au fost fraudate sau tot a lansat zvonuri că s-ar fi folosit un soft, iar a fost din nou atacată prezența unor servicii secrete în procesul electoral?

Cum apreciați că au decurs alegerile? Ați ieșit cu scorul pe care îl meritați sau ați fost diminuați la numărătoare?

Marius Lulea: Am să spun următoarele. Scorul pe care îl merităm real vorbind având în vedere nivelul de dezvoltare al partidului ar fi trebuit să fie mai jos de atât pentru că noi suntem un partid mic.

Suntem un partid în creștere. Totuși și în 2020 când am primit 10% din voturile românilor și astăzi când am primit 15% din voturile românilor pentru europarlamentare, aceste voturi sunt puțin peste capacitatea partidului de a le strânge. Spun asta pentru că în România nu prea există resursă umană care să fie direcționată în zona de politică, ea a fost acumulată de-a lungul timpului de către PSD și PNL.

Atunci când te naști și nu dorești să preiei metehnele celorlalte formațiuni politice, înseamnă că trebuie ca tu să-ți formezi propria echipă de conducere politică a partidului. Revenind la alegeri, cifrele arată că ele au fost fraudate. Această fraudare a fost premeditată. Sigur nu a existat o directivă dată dinspre Ministerul de Justiție, ministrul Justiției sau ministrul de Interne: ”Trebuie să fraudăm aceste alegeri.” Scopul lor este ca primarii să vină să ajute pentru alegerile europarlamentare.

Dar cu siguranță că toată lumea a înțeles că aceasta este misiunea. În momentul în care s-a făcut comasarea s-au amestecat două tipuri diferite de alegeri. Știm cu toții că primarii trag foarte tare pentru a obține votul pentru ei. Bătălia la nivel local se duce pe fiecare stradă în parte. Primarii mai ales cei în funcție, exercită o presiune asupra cetățenilor prin funcția pe care o au, de la ajutoarele sociale oferite până la adeverințele pe care trebuie să le elibereze, mergând până la mituirea alegătorului.

Noi estimăm că din 9 milioane de voturi exprimate la alegerile locale, aproximativ între 2 și 3 milioane au fost cumpărate în mod direct cu sume cuprinse între 500 și 1000 de lei. Vedeți aici este situația foarte gravă pentru că toată lumea știe că este o practică generală, de fiecare dată există cazuri care sunt dovedite, apare câte o condamnare punctuală de șase luni cu suspendare pe cel care a luat banii sau a dat banii, dar numai pentru un caz și nu toată nu știu, într-o primărie poate să fie 1000 de voturi cumpărate, dar doar un singur caz este judecat, cel care este dovedit, celelalte neputând fi dovedite și cu toate acestea sistemul actual condus de către PSD și PNL este interesat ca acest sistem să fie menținut.

Răzvan Savaliuc: Bine poate și alegătorii, asta aș doresc mulți oameni gândesc și votează pe modelul eu, dacă primesc ceva votez pe ăștia, dacă nu îmi dau nimic eu nu-i votez pe ăștia, deci e greu cu un electorat care se lasă foarte ușor mituit. Să faci niște alegeri ca la carte democratice într-o țară în care dacă descarci un tir cu mâncare, oamenii se bat unul cu alții ca să pună mâna și ei pe cât mai multe.

Marius Lulea: Așa este, pentru că există o stare de sărăcie.

Dincolo de cifrele care ne sunt prezentate în spațiu public cu privire la PIB-ul pe cap de locuitor există o distribuție inechitabilă în societatea a acestui PIB. Adică există marile corporații, primele o mie de companii care beneficiază de aceste sume, în timp ce restul românilor nu sunt beneficiari, ci sunt cei exploatați de către aceste companii.

Avem un PIB mare. Doar cu cetăţeni foarte săraci, cetăţeni care sunt datori la bănci, cetăţeni care abia supravieţuiesc de la o lună la alta. Şi de aceea ne aflăm în această situaţie în care la alegeri foarte mulţi dintre ei se uită la 500 de lei cât primesc pentru a-şi vinde votul. Nu există nicio speranţă, îmi vând votul am mai obţinut 500 de lei.

Este regretabil că se întâmplă acest lucru. Într-un stat democratic puternic că s-ar fi instituit pârghii prin care acest tip de fraudă electorală să nu se întâmple, însă noi vedem în cazul alegerilor din nouă unie fraude pe toate palierele, de la mituirea alegătorului de care am vorbit mai devreme până la falsificarea proceselor verbale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button