Știrile 60m.RO

Marius Chivu denunță creșterea TVA-ului pentru cultură: „E ca și cum ai reduce rația de hrană destinată unei specii în curs de extincție”

Scriitorul și criticul literar Marius Chivu critică dur decizia guvernului Bolojan de a majora TVA-ul pentru produse și servicii culturale de la 5% la 11%. El consideră că măsura va lovi direct în puținii români care încă mai investesc în cultură și va adânci criza din acest sector. Chivu atrage atenția că doar 4% dintre români mai cumpără o carte pe lună și că efectele pandemiei asupra culturii nu au fost nici acum complet depășite.

Scriitorul și criticul literar Marius Chivu a denunțat marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook, decizia guvernului condus de Ilie Bolojan de a crește TVA-ul pentru produsele și serviciile culturale de la 5% la 11%. Potrivit noii măsuri, adoptate de guvern și pentru care și-a asumat răspunderea în parlament, cărțile, biletele la teatru, concertele, muzeele și filmele vor fi taxate la același nivel cu alimentele, medicamentele și serviciile Horeca.

„Creșterea TVA-ului la carte: Am citit mai multe postări care spuneau că nu prețul mare al cărților îi va împiedica pe românii analfabeți funcțional (mai mult de jumătate din populație) să citească. Așa este. Însă această creștere îi va împiedica taman pe cei puțini care încă mai citesc să-și cumpere toate cărțile dorite”, a scris Marius Chivu.

Criticul literar subliniază că impactul nu se va resimți doar asupra vânzărilor de carte, ci și asupra întregului ecosistem cultural: „Nu mai spun că românii care mai cumpără cărți sînt aceiași care cumpără și bilete la teatru, concerte, muzee, filme (de artă), care și ele se vor scumpi.”

Chivu atrage atenția asupra fragilității pieței de carte din România și a numărului extrem de mic de cititori activi: „E ca și cum ai reduce rația de hrană & apă destinată unei specii în curs de extincție: 4 % dintre români mai cumpără măcar o carte pe lună (cel mai mic procent din UE), în timp ce 55 % dintre absolvenții de liceu nu citesc nici măcar o carte pe an.”

El susține că această majorare fiscală va adânci criza din domeniul cultural, aflat încă sub efectele pandemiei: „Aceste scumpiri vor îngreuna o piață de carte / culturală care a supraviețuit cu multe pierderi anilor de pandemie cînd librării, săli de concerte, teatre, cinematografe, muzee au fost închise.”

Scriitorul citează și avertismentul lui Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România (AER), care a spus că „creșterea TVA-ului pentru cărți de la 5% la 11% ar putea duce la falimentul editurilor mici, închiderea librăriilor și dispariția titlurilor românești noi, lucruri care oricum se întîmplă de vreo zece ani încoace.”

Chivu aduce în discuție și infrastructura slabă de distribuție culturală din țară: „În România mai există puțin peste 200 de librării în toate cele 320 de orașe ale țării și Bucureștiul deține mai mult de un sfert dintre acestea. Calculați voi cîte orașe nu au nici măcar o librărie!”

În încheiere, scriitorul ironizează diferența de tratament aplicat de autorități în raport cu alte domenii economice: „P.S. Circulă pe FB postări cu firme care datorează statului, fiecare dintre ele, mai mult decît întreaga cifră de afaceri a bietei noastre piețe de carte.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button